Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdgaranti uppfylls inte

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 07.10

Landstinget i Uppsala län klarar inte att uppfylla vårdgarantin inom flera stora sjukvårdsområden. Det konstaterar nu landstingsrevisionen i en ny rapport.

Calle Åkerstedt är socialdemokratisk ordförande för revisionen.
- Vi har kommit fram till att landstinget sammantaget inte kan sägas leva upp till de åtaganden som vårdgarantin innebär, säger han.

Enligt den nationella vårdgarantin så ska alla länsinvånare kunna få en telefontid på sin vårdcentral inom ett dygn. Som patient har du rätt att få träffa en läkare inom en vecka och om du remitteras vidare så ska besök hos specialistläkare ske inom tre månader. Om det sedan blir fråga om behandling så ska den ske inom tre månader efter det mötet. Men Landstingsrevisorerna konstaterar nu i sin rapport att Landstinget i Uppsala län inte klarar av att uppfylla vårdgarantin fullt ut. T ex så väntade nästan 4 av 10 patienter som förra året remmiterats vidare för träff med en specialist, längre än 90 dagar. Utöver det visar granskningen att verksamheternas fokus på ekonomin gör att de ansvariga inte uppfattar att vårdgarantin har hög prioritet. Vidare konstateras i rapporten att landstinget inte utnyttjat en betydande del av de statsbidrag som man fått för att införa vårdgarantin. Men hur allvarligt ska man se på granskningens resultat då?
- Det ska man väl fråga de patienter som ritter i kön och inte får behandling, säger Calle Åkerstedt.

Anna-Karin Klomp är kristdemokrat i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen:
- Det är vi inte nöjda med, vårdgarantin ska uppfyllas.

Rapporten visar att det inom primärvården skett en liten förbättring jämfört med 2007, men det kan fortfarande förbättras, enligt revisorerna.

Alexander Gagliano
alexcander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".