Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rutiner krävs efter ambulansmiss

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 06.14

Efter händelsen i Söderfors i höstas, då en 64-årig man avled efter att en ambulans kört fel och inte hittade den patient som skulle hämtas, så kräver nu socialstyrelsen att samarbetet förbättras mellan SOS Alarm och ambulanssjukvården så att liknande misstag inte begås igen.

Ambulanschefen i Uppsala län Per Andersson beklagar det som hände i Söderfors i höstas:

- Ibland blir det tyvärr fel, och ett litet fel hos oss alla, blir då för patienten här ödesdigert, säger han.

Det var en kväll i september förra året som en privratperson ringde till SOS Alarm och berättade om en man som låg vid en busshållplats och blödde från huvudet. Efter några samtal mellan SOS Alarm och polisen så ryckte efter en stund en ambulans ut från Tierp, men ambulanspersonalen trodde först att adressen var en adress i Tierp och ungefär tio minuter gick förlorade innan personalen fick klart för sig att det handlade om en adress i Söderfors med samma gatunamn.

Väl framme i Söderfors så hittades ingen person på platsen utan ambulansen åkte tillbaka. Dagen därpå hittades mannen död, bara ett tiotal meter bort. Och ambulanschefen säger att de tio minuternas försening förmodligen hade avgörande betydelse:

- Enligt de uppgifter vi har fått genom media så fanns ju den som ringde efter hjälp kvar på plats i upp emot en halvtimme. Hade vi sluppit den här tio minutersförseningen hade vi hunnit fram när han var kvar.

Skälet till att ambulansen först åkte fel var att i det textmeddelande som SOS Alarm skickat ut så stod namnet på gatuadressen och därefter Tierp. I SOS Alarms textsystem skrivs nämligen kommunnamnet automatiskt ut efter adressen på platsen, alltså inte ortnamnet.

Men chefen för SOS Alarm i Uppsala län Lennart Hammarstedt tycker att eftersom informationen också ges muntligt och genom en kartbild som skickas ut så borde det ha räckt.

- Vi tycker väl ändå att vår positionering i den digitala kartan och den gps-information som kommer till ambulansen borde vara kanske det viktigaste intrumentet.

Ambulanschefen Per Andersson igen:

- Vid det tillfället höll vi på att införa ny teknik med navigationsstöd, och i det tillfället var den inte i drift. Men textdelen var i skarp drift och där stod det inget om Söderfors, säger han.

Socialstyrelsen kräver nu att de två parterna ska hitta ett bättre sätt att kommunicera med varann. Byrådirektör Maria Melin:

- Det är viktigt det här med att tydliggöra ansvarsfördelningen och vad det är som gäller i det här situationerna, säger hon.  

Och Maria Melin tycker att SOS Alarm borde se över sina textlarm.

- Man skulle önska att även orten kom upp även automatiskt.

Båda parterna säger nu att de träffats och diskuterat fram rutiner för att försöka undvika liknande missförstånd i framtiden.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".