Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget bygge i Marielund

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 15.38

En enig miljö- och hälsoskyddsnämnd säger nej till den föreslagna utbyggnaden av fritidsområdet Marielund öster om Uppsala.

Enligt förslaget skulle 450 till 700 bostäder byggas i området, vilket är för mycket, menar nämndens ordförande Urban Wästljung, folkpartiet:

- Den tror jag inte man kan genomföra utan att det blir svårt att förena med de natur- och miljövärden som finns i det här området.  

I dag har Marielund runt 75 bostäder, och många av de boende har protesterat mot kommunens förslag om att kanske tiodubbla det antalet.

Men Urban Wästljung säger inte nej till att alls bygga i Marielund:

- Vad vi har sett hittills i några decennier är att det har skett avstyckningar och styckebebyggelse och det är inte ett alternativ att fortätta på den vägen hur länge som helst. Och att bara lägga en död hand över området och säga att nu får ingenting mer byggas, det är inte heller en lösning jag tror på.

Alla partier i nämnden var överens om att säga nej till förslaget som det ser ut nu. Socialdemokraten Elnaz Alizadeh tycker att man måste fara varsamt fram med Marielund:

- Den jätteutbyggnad som var på förslag på till beslut tyckte vi var för mycket. Området kring Marielund och sjöarna Ramsen och Trehörningen  är det främsta friluftsområdet öster om Uppsala stad och vi tycker det är värt att bevara.

Nämndordföranden Urban Wästljung är själv bosatt i trakten. Har han då ett egenintresse att ändå vara för en viss utbyggnad för att själv få tillgång till vatten och avlopp som då dras ut?

- Nej, jag bor så pass långt borta från det här kommunala stråket som ska byggas ut, så min bostad kommer nog inte att anslutas överhuvudtaget, så nåt sånt intresse har jag inte. Däremot så tycker jag att det finns ett starkt allmänintresse att få kommunalt vatten och avlopp i det här området, säger Urban Wästljung.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".