Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Festival trots skulder

Publicerat onsdag 18 mars 2009 kl 15.35

Inför sommarens reggaefestival väljer Uppsala kommun att behålla ett starkt engagemang i festivalen - detta trots att eldsjälen Yared Tekeste försatts i personlig konkurs.

- Vi har ju sett när vi har arbetat mer med festivalen och etablerat kontakt med arrangören att det här är en unik festival och den utgör en bild av Uppsala i omvärlden. Den gör också att vi når grupper som inte traditionellt besöker Uppsala och det är ju också viktigt, säger Ulrika Nisser, evenemangschef på Uppsala Tourism.

Från kommunens sida har man noterat att Reggaefestivalen är det evenemang i Uppsala som genererar näst mest intäkter till stan. Bara bandyfinalen drar in mer pengar. Det är en grund till att kommunen de senaste åren beslutat att stötta festivalen trots dess ekonomiska problem. Uppsala Tourism gick förra året in med 100 000 kronor till festivalen och i år blir det 75 000 kronor plus stöttning av olika slag till arrangörerna. Yared Tekestes aktiebolag som tidigare drivit festivalen gick i konkurs häromåret och de senaste två åren har han drivit arrangemanget som enskild firma. Förra veckan försattes han dock i personlig konkurs efter fjolårets förlustfestival. Nu ligger över 400 000 kronor i obetalda skulder hos kronofogden, bland annat 90 000 kronor till bolaget ICDK för marknadsföring och nu får festivalen köpa sina marknadsföringstjänster någon annanstans

- Generellt så färväntar vi oss att de som köper annonsplats av ICDK också gör rätt för sig så det är ju självklart inte ett positivt intryck att man inte har betalat enligt avtalet, säger ICDKs VD Magnus Helgeberg. 

Kan ni tänka er att göra affärer med dem igen?

- Ja alltså, om man inte uppfyller de villkor som vi kommit överens om förra året så kommer vi inte göra några framtida affärer med det företaget, säger han.

- Jag hoppas att jag ska kunna betala. Nu försattes vi i konkurs för att vi inte hade medel för att kunna betala det. Jag avser att betala med jag kan inte säga när och hur men så fort det finns möjligheter så kommer det självklart betalas, säger Yared Tekeste själv om situationen.

Den som nu ska driva företaget vidare är Yared Tekestes sambo Adiam Kobrum och även hon ska driva den som enskild firma, vilket alltså innebär att hon är personligt betalningsansvarig för eventuella skulder. Ulrika Nisser på Uppsala Tourism säger att man det här året ställer ökade krav på paret från kommunens sida. De måste anlita både ekonomisk och juridisk experthjälp.

- Visar det sig sedan att konceptet inte håller, ja då får man ju sätta sig ner och säga att det här måste skötas på ett annat sätt, säger hon. 

Mårten Nilsson

marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".