Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för Snesslinge skola

Publicerat torsdag 19 mars 2009 kl 05.35

Eleverna i årskurs 5-6 på Snesslinge skola utanför Östhammar kan komma att flyttas till Edsskolan från och med nästa läsår. Föräldrar till eleverna menar att flytten varslar om en nedläggning.

Medan skolledningen menar att det är ett bara är ett förslag som har lagts fram av pedagogiska skäl, säger föräldrarna att beslutet redan är fattat och att flytten varslar om en framtida nedläggning av skolan.

Åke Siikavaara har två barn som går på skolan.

- Nu säger de att det inte är att lägga ner skolan, men det vet ju alla. Det är en spik i skolans kista, det är ju ett som är säkert, om man börjar flytta barn från en skola som bara har 60 elever.

De tolv eleverna som går i klass 5-6 på Snesslinge skola har inte några ordinarie lärare, sedan dessa flyttades för att täcka behov på andra skolor. I stället har vikarier i olika omgångar bytt av varann. Av den anledningen vill nu skolledningen att eleverna från och med nästa läsår ska flyttas till Edskolan i centrala Östhammar. Förslaget tillsammans med den utredning som görs om lokalbehoven i kommunen, gör att föräldrarna befarar en nedläggning av skolan.

- Det urholkar ju skolan. Man har ju från politikernas sida pratat om att det är alldeles för dyrt per kvadratmeter skolyta. Det är för att det är för lite barn. Och nu tänker man tömma hela övervåningen i skolan och vad händer då? Nästa steg är ju att stänga skolan eftersom det är för få barn, säger Åke Siikavaara.

Föräldrarna på skolan menar att det känns som att beslutet redan är fattat, men skolområdeschefen Hans Oscarsson menar att så inte är fallet.

- Det är inget beslut fattat än utan det ska förhandlas först enligt MBL och i samverkan med de fackliga företrädarna på skolan.

Det pratas om att även klass fyra kan flyttas, stämmer det?

- Det är inte aktuellt nu.

Kan det blir aktuellt i framtiden?

- Det får den där utredningen peka på, säger Hans Oscarsson

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".