Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Könsfördelningen är oacceptabel

Publicerat torsdag 7 augusti 2003 kl 15.55
Kommunförbundet överväger nu att vidta åtgärder för att öka andelen kvinnor i kommunernas bolagsstyrelser.
Männen dominerar stort i styrelserna i hela landet idag och i Uppsala län är knappt var tredje styrelseledamot kvinna. - Det är inte överraskande men det är förfärligt att det fortfarande är en sån oerhörd obalans i styrelserna. Om det inte blir någon förändring så måste vi agera i frågan för det här är oacceptabelt, säger socialdemokraten Lena Ludvigsson-Olafsen som är första vice ordförande i Kommunförbundet. Sveriges Radios granskning visar att det är långt kvar till jämställdhet i de kommunala bolagens styrelserum. I de över 200 bolag Ekot kartlagt är mindre än en tredjedel av styrelseledamöterna kvinnor. Som Upplandsnytt berättade i morse så ser det likadant ut i Uppsala län i snitt, men i till exempel Håbo kommun är bara var åttonde ledamot kvinna och i Tierp och Älvkarleby är det ungefär var sjätte. Nu överväger alltså Kommunförbundet att ta krafttag mot kommunerna för att få till en ändring. - Det är tydligt att det behövs mera krafttag. Det är inte mig främmande med en kvotering men förbundet har inte tagit ställning i den frågan än, säger Lena Ludvigsson-Olafsen.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.