Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjällossningen skonsam

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 05.23

Vägverket stänger av vissa vägar för tunga fordon i Mellansverige nu när tjällossningen har satt igång på flera håll. Men Uppsala län har hittills förskonats från några större problem berättar Fredrik Brokvist vid Vägverket Region Mälardalen.

– Jag tror att inom ett par dagar så kan vi ha en hel del vägar som har nedsatt bäringsrestriktioner, säger Fredrik Brokvist.

Hur har vintern varit mot våra uppländska vägar den här omgången?

– Vi har haft rätt så mycket tjäle under vintern och rent generellt så får vi säga att den varit normal under den gångna vintern.

Värst drabbade hittills i mellansverige är örebroarna och sörmlänningarna där 20 mil av det mindre vägnätet redan är drabbat. I det läget kan Vägverket besluta om att tillfälligt stänga av vägar eller införa begränsningar för den tunga trafiken. I Uppsala län har man hittills inte haft några större problem med tjällossning.

– I dag är det inte så värst mycket. Vi har tre vägar cirka 1,5 mil strax väster om Tierp som har begränsningar i bärigheten, förklarar Fredrik Brokvist.

De större vägarna är vanligtvis förskonade från problemet. Däremot mindre vägar och grusvägar drabbas mer eller mindre varje år. Fredrik Brokvist kan peka ut några ställen i länet som brukar drabbas av tjällossning.

– Det kan variera från år till år men det finns ett antal vägar som vi återkommande har problem med och det är oftast vägar som går över myrmark, de kan bli väldigt känsliga. Sådana vägar har vi bland annat i Harboområdet.

Tjällossningen kan innebära att en del av näringslivets transporter tvingas att ta andra vägar eller man kanske inte kan köra med fullt så tung last utan tvingas att dela upp det i flera transporter och det kan vara besvärligt för en hel del verksamhet. Vi får mycket synpunkter framför allt från skogsindustrin, berättar Fredrik Brokvist vid vägverket region Mälardalen.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".