Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Upphandling försvaras

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 16.38

Landstingsrådet Anna-Karin Klomp säger att hon har full förståelse för att personer beroende av läkemedel oroas av upphandlingen av stödverksamheten, men hon menar att det sker för patienternas bästa.

Läkemedelsberoende som fått hjälp av patientföreningen RFHL är oroliga nu när landstinget beslutat att handla upp delar av den verksamhet som RFHL bedrivit i femton år.

Men Anna-Karin Klomp menar att upphandlingen sker för att patienterna ska få den bästa behandlingen:

- Frågan är, skulle ännu fler kunnat bli hjälpta med någon annan metod? Det är också så, att om den verksamhet som RFHL erbjuder är väldigt bra så kommer de att vinna upphandlingen, säger Anna-Karin Klomp.

Idag är det patientföreningen RFHL i Uppsala som med hjälp av pengar från bland annat landstinget hjälper personer som hamnat i läkemedelberoende.

Men i förra veckan så beslutade Hälso- och sjukvårdstyrelsens arbetsutskott inom landstinget att gå vidare med planerna om att upphandla delar av det som RFHL gör.

Staffan Utas, engagerad i organisationen, tror att det kan leda till att hela RFHL i Uppsala län kan försvinna. Han menar att det inte fungerar att flytta läkemdelsberoende mellan olika verksamheter om de ska få bra hjälp. Maria är en av dem som fått hjälp av RFHL och hon är orolig:

- Jag tror inte att landstinget riktigt kan åstadkomma det här, de har ju inte den långa erfarenheten som byggts upp här.

Anna-Karin Klomp utesluter inte att det även i fortsättningen blir RFHL som bedriver den här verksamheten:

- Det är därför vi väljer att upphandla så RFHL kan vara med och lägga ett bud. Vi hade ju kunnat valt att lägga den inom egen verksamhet.

Om det nu blir någon annan som driver den här delen av verksamheten, vad kommer patienterna märka för skillnad?

- För det första kommer verksamheten bli mer omfattande, vi lägger ju mer pengar i det här. Vi hoppas ju också att den här verksamheten ska tillföra kompetens kring vården så problemen inte uppstår i första hand, så man till exempel inte slentrianmässigt skriver ut smärtstillande medel vid tillstånd där man inte behöver ha det, säger kristdemokratiska kommunalrådet Anna-Karin Klomp.

Linda Aktén
linda.akten@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".