Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KUB-test erbjuds i Uppsala

Publicerat måndag 30 mars 2009 kl 07.08

Inom kort kan alla gravida kvinnor i Uppsala län som är 35 år eller äldre komma att erbjudas ett nytt och mer säkert test för att upptäcka skador på fostret.

Sedan tidigare har fostervattensprov använts inom Uppsala läns landsting för att upptäcka kromosomförändringar hos fostret, något som inte är helt riskfritt. Men nu är det så kallade KUB-testet på gång att införas inom landstinget. Bo Sultan är verksamhetschef vid Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala:
- Det här är ju en fördel för kvinnor som är 35 år eller mer vid befruktningsdagen. De får ett bättre alternativ, och som fler lättare kan tacka ja till, säger Bo Sultan.

Fostervattensprov, som i dag erbjuds till kvinnor som är 35 år eller äldre, är inte helt riskfritt. Enligt Bo Sultan är det en procents risk att kvinnan pga provet får missfall. Och majoriteten av de foster som dör efter ett fostervattensprov har inte haft kromosomförändringar.

Sedan tidigare så har många gravida från Uppsala län därför valt att själva bekosta ett betydligt säkrare sätt att få reda på om barnet har Downs syndrom. Då görs ett så kallat KUB-test. Men redan efter sommaren kan Uppsala läns landsting komma att erbjuda det här säkrare testet till alla de som är 35 år eller äldre. Just nu ligger nämligen ett förslag att ta ställning till på politikernas bord.

Med hjälp av ett ultraljud samt ett blodprov från kvinnan så gör läkarna en så kallad riskbedömning. Om risksiffran visar sig vara högre än 1 på 200 så går man då vidare med ett fostervattensprov, dvs det som i dag används som enda åtgärd för att kontrollera skador på fostret.
- Det är ju betydligt mindre risk att man som friskt foster råkar ut för ett fostervattensprov, och mindre risk att foster dör genom att det blir en spontanabort pga provtagningen, säger Bo Sultan.

- Och eftersom de flesta i den här gruppen är friska foster så sparar vi uppskattningsvis tre fjärdedelar av dessa friska fosters liv.

Rent ekonomiskt beräknas det här vara kostnadsneutralt, säger Bo Sultan. Trots att antalet kvinnor som genomgår det nya KUB-testet förmodligen kommer att öka så minskar samtidigt antalet kvinnor som genomgår det betydligt dyrare fostervattensprovet. I andra länder och i en del landsting i Sverige erbjuds även kvinnor som är under 35 år att göra det här säkrare KUB-testet. Men i Uppsala län kommer det inte att vara så:
- Nej, för det behövs det ett politiskt beslut, efter etiska och ekonomiska diskussioner, för det kommer att kosta, säger Bo Sultan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".