Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Var fjärde toalett ofräsch

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 06.05
1 av 2
2 av 2
Marie-Louise von Scheele Lindqvist

Många elevtoaletter på länets högstadieskolor är trånga, snuskiga och nedskräpade. Nästan var fjärde av de toaletter som Upplandsnytt granskat var ofräsch eller en svinstia. På många toaletter saknades det också papper och tvål.

Vad tycker du om skoltoaletterna?

- Silen på vattenkranen har varit borta jättelänge. Så vattner sprutar åt alla håll. Titta här. Spegeln är borta, det var nån som hade sönder den. Och den kommer de inte att ersätta, säger dom. Och lampan här har varit trasig så det har inte gått att använda den här toaletten ett tag, berättar Leo Essenir.

På Frösåkersskolan i Östhammar träffar vi Julia Andersson, som går i sjuan:

- Toaletterna är inte så fräscha. Det är papper på golvet och ibland saknas det tvål.

Upplandsnytt besökte 9 högstadieskolor på fem orter i Uppsala län. Vi undersökte om det på toaletterna fanns toapapper, tvål, pappershanddukar, om toalettsitsen var hel, förekomsten av klotter samt städning och allmän nedskräpning.

Utifrån de här kriterierna gavs samtliga de totalt 46 elevtoaletter vi kontrollerade ett omdöme. Nästan var fjärde toalett fick omdömet ofräsch eller svinstia. Papper på golvet samt kiss på sitsen var vanligt på dessa toaletter och på några fanns också snor och snus på väggen. På Gottsundaskolan i Uppsala träffar vi Ruken Alptekin och Kani Ismail:

- Alla toaletter är ofräscha, ropar Ruken Alpteki när vi frågar om hur eleverna ser på toalettsituationen.
- Titta på det här. Det finns ingen tvål här. Och titta på det där. Det där är äckligt, det är äckligt, säger Kani Ismail och pekar på en toalettsits i en av toaletterna i närheten av elevskåpen.

- Jag tycker att våra toaletter är jättesmutsiga och vi har nästan aldrig tvål, säger Ruken Alpteki.

Fräschast elevtoaletter av de skolor vi valde att kontrollera hade Tunabergsskolan i Uppsala, där samtliga var utrustade med tvål och pappers-handdukar. Där fanns nästan inget klotter alls.

Papper och tvål är annars saker som ofta saknades på andra skolor. I mer än var femte toalett vi granskat i länet saknades möjligheten att tvätta händerna med tvål och i nästan var fjärde fanns inga pappershanddukar.

Arbetsmiljölagen i Sverige säger att det inte ska vara någon som helst skillnad mellan vanliga arbetsplats-toaletter och skoltoaletter. Stefan Hult är inspektör på Arbetsmiljöverket:

- De krav som vi vuxna ställer på en toalett har också elever rätt att ställa. Det viktigaste är att man kan hålla hygienen intakt, säger Stefan Hult.

Vems ansvar är det?

- Ytterst är det ju rektorns ansvar.

Trots att föreskrifterna funnits i många år visar vår undersökning att många skolor fullt ut inte lyckas följa lagen, i alla fall inte när det gäller elevernas toaletter. För samtidigt som vi granskade elevtoaletterna tittade vi också på samtliga skolors personal- och rektorstoaletter. Skillnaden är slående. Av 13 personaltoaletter var det ingen fick omdömet ofräsch, och ingen toalett saknade heller tvål, toapapper eller pappershanddukar. Marie-Louise von Scheele Lindqvist är rektor på Gottsundaskolan i Uppsala.

- Skillnaden i fräschhet beror i så fall på att eleverna lägger papper på golvet i stället för i papperskorgen. Någon annan skillnad kan jag ju egentligen inte se, för våra elevtoaletter fungerar ju, säger Marie von Scheele Lindqvist.

Eleverna upplever att många av de toaletter som många använder på skolan är ofräscha. Vad säger du om det?

- De upplever det säkert så, det har jag ingen förklaring till eftersom jag vet vad vi gör.

Vad tycker du om att det är så här?

- Ja, toaletterna ska ju fungera. Det är självklart att man ska ha en fungerande toalett, säger Marie von Scheele Lindqvist.

Enligt Ann-Marie Bagler, generaldirektör på Skolinspektionen, kan de ofräscha toaletterna, som i många fall också saknar tvål, ha stor betydelse för elevernas förmåga till inlärning på lektionerna.

- Jag har själv hört om barn som gått hem för att gå på toaletten, eftersom de tycker att skoltoaletten är så äcklig och obehaglig. Det kan göra att de kommer försent till lektionerna. Självklart är det här något som har stor betydelse för barns välmående i skolan. 

Även Stefan Hult, inspektör på Arbetsmiljöverket, menar att snuskiga och ostädade toaletter är ett stort arbetsmiljöproblem för eleverna. Många rektorer som Upplandsnytt har pratat med uppger att det är eleverna som förstör. De kastar papper på golvet, klottrar och missar toaringen när de kissar. Men eftersom lagen är så tydlig så ligger ändå ansvaret på skolan, säger Stefan Hult.

- Det här är en fråga som skolorna måste arbeta regelbundet med, när de undersöker vilka brister som finns i arbetsmiljön, säger han.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Så gjordes undersökningen

Sveriges Radio Uppland åkte under två veckors tid i mars runt på högstadieskolor i Uppland. Med oss hade vi en lista med ett 20-tal kontrollpunkter att pricka av, bland annat: klotter, pappershanddukar, toapapper, tvål, om toatelltsitsen var hel, hur kranen fungerade samt hur städat och nedskräpat det var.

Med hjälp av dessa punkter fick varje toalett ett av följande fyra omdömen: Fräsch - Okej - Ofräsch - Svinstia.

Sveriges Radio Uppland besökte totalt 9 högstadieskolor på 5 orter i Uppsala län: Bålsta, Tierp, Skärplinge, Uppsala och Östhammar. Vi kontrollerade 46 elevtoaletter och 13 personal-/rektorstoaletter på följande skolor:

Uppsala: Eriksbergsskolan, Heidenstamsskolan, Gränbyskolan, Gottsundaskolan och Tunabergsskolan.
Östhammar: Frösåkersskolan.
Tierp: Aspensskolan.
Skärplinge: Ol Andesskolan.
Bålsta: Futurum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".