Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolor bryter mot lagen

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 06.30
1 av 2
Stefan Hult
2 av 2
Tomas Söderberg

I Upplandsnytts fortsatta rapportering kring elevtoaletterna på länets högstadieskolor kan vi i dag berätta att många skolor bryter mot arbetsmiljölagen.

Sex av de nio skolor vi granskat följer nämligen inte de föreskrifter som säger att det på en skola måste finnas tillräckligt med toaletter i förhållande till antal elever.

Hur är det på din skola? Finns det tillräckligt med toaletter?

– Det är ofta ett problem på skolorna, att det är för litet antal toaletter. Kommer det fram att man inte går på toaletten för att det inte finns några lediga toaletter eller att de är så ofräscha att eleverna vägrar gå på dem, då är det ett allvarligt problem, säger Stefan Hult.

Det är samma lag som gäller på landets skolor som på vilken arbetsplats som helst. Arbetsmiljölagen säger att det inte får vara fler än 15 elever per toalett. Upplandsnytt berättade redan i går om granskningen av skoltoaletterna som visade att var fjärde elevtoalett på de högstadieskolor vi kontrollerat i länet var ofräsch.

I vår fortsatta undersökning har vi nu bett skolorna uppge hur många toaletter och hur många elever de har på skolan. Fem av de nio högstadieskolor vi granskat i länet har alldeles för få toaletter i förhållande till antal elever. På flera av skolorna går det mer än 20 elever per toalett.

– Alltså, när man kommer upp i den här mängden, då är det så pass stor beläggning att behöver jag gå på toaletten så kanske jag inte hittar någon som är ledig. Då får man inte de här fräscha toaletterna och då hamnar man bland de toaletter som bedöms som ofräscha. Den risken är ju betydligt mycket större om du har den beläggningen, säger Stefan Hult.

En av skolorna som inte följer lagen när det gäller antal toaletter är Gränbyskolan i Uppsala. Där går det 21,3 elever per toalett. Tomas Söderberg är biträdande rektor.

– Då uppfyller inte vi föreskrifterna på den här skolan. Och jag är inte mannen att säga hur man ska kunna bygga in nya toaletter i den här skolan.

Vad tycker du att det är så här för eleverna på skolan?

– Det är dåligt för eleverna. Och jag måste villigt erkänna att jag inte visste om att de här riktlinjerna fanns, om att det ska vara 15 elever per toalett. Jag tänker ta upp detta med fastighetskontoret, om att vi behöver fler toaletter. Frågan är bara var?

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".