Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse på Ärna

Publicerat tisdag 7 april 2009 kl 12.40
Vi hade hoppats på annat, säger Olle Torbratt.

Försvarsmakten kommer att lämna Ärna flygplats 1 juli 2010. Det står nu helt klart efter att ÖB har tagit en beslutsavsikt i frågan.

På Ärna råder besvikelse och en dämpad stämning.

- Vi är naturligtvis ledsna. Vi tycker vi har fört fram så mycket fakta som talar för Ärnas stora fördelar i det här sammanhanget. Vi hade hoppats att det skulle väcka gehör, säger flygplatschef Olle Torbratt.

Dagens nedläggningsbesked gäller bara den militära flygplatsverksamheten i Uppsala som sysselsätter 50 personer. Hur det blir med framtiden för resterande Uppsala garnison med över 500 anställda är oklart. Där krävs ett riksdagsbeslut och det lär inte fattas före valet 2010.

Samtidigt som försvaret bestämt sig för att lämna Ärna flygplats har man kommit fram till att man behöver nyttja flygplatsen för övningar och beredskap ibland. Där vill försvaret teckna avtal med en eventuell civil aktör som tar över flygplatsen, det berättar garnisonschefen Johan von Knorring.

- Man tänker så att säga skaffa sig möjlighet att nyttja möjligheten att starta och landa på Ärna, fast inte Försvarmakten står för flygplatsen, utan någon civil operatör. Vi skulle då köpa tjänsten av den civila operatören, säger Johan von Knorring.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson har länge kämpat för att försvaret ska behålla flygplatsen på Ärna i sin nuvarnade form, främst för att kunna skydda Stockholm vid ett fientligt angrepp. Han är skeptisk till den lösning som i dag har presenterats.

-Det ÖB säger är ju att han behöver Uppsala, gott så men då ska man naturligtvis driva det själv. Det är ju väldigt märkligt om man ska bygga landets säkerhet på en privat aktör som ännu inte har fått tillstånd. Det tycker jag inte är tillfredställande, säger Mikael Oscarsson.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".