Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Friskolor håller måttet

Publicerat torsdag 9 april 2009 kl 05.57

Uppsalas fristående gymnasieskolor håller bra kvalitet och bidrar till en ökad valfrihet för eleverna. Det är slutsatserna av kommunens egen översyn som nyligen är gjord.

Björn Bylund är gymnasiestrateg i Uppsala.

- De kommunala har också ett brett utbud men det kan ju alltid bli bredare, säger han.

Kommunen behöver ju inte göra de här besöken. Varför gör man det?

- I de fristående gymnasieskolorna går idag ca 20% av eleverna från Uppsala kommun. Man anser från politiskt håll att man bör ha koll på att eleverna, oberoende av vilken huvudman skolan har som man går i, får en bra och likvärdig utbildning, förklarar han.

Vid besöken hos de 10 fristående gymnasiekolorna i Uppsala har man bl a annat tittat på om skolan tar avgifter, vilken pedagogik man har, trivsel, ordning och trygghet, internationellt utbyte och då har man noterat vissa brister jämfört med de kommunala, bla vad gäller elevers tillgång till bibliotek.

- Det är väl en brist kan man säga att de flesta fristående använder sig av stadsbiblioteket.

Vad spelar det för roll då?

- Det finns ingen skolbibliotekarie där, säger Björn Bylund.

Rebecka Winlund går första året i en fristående gymnasieskola utan varken bibliotek och gymnastiksal men bryr sig inte så mycket om just det.

- Det är inte så stor nackdel för mig för att den skola som jag gick i tidigare hade inte tillräckligt stor gymnastiksal så då fick vi åka till en annan skola och bibliotek hade vi ett litet och vi kunde alltid gå ner till centrum, säger hon.

Skolinspektionen har det huvudsakliga ansvaret för kontrollen av friskolorna men kommunen har också rätt att göra besök hos dem. Förutom att kommunen då får en bild av hur skolorna fungerar så kan den också föra ut politiskt viktiga frågor säger Björn Bylund.

- En sådan fråga är hållbar utveckling. Den är inte så känd i alla skolor. HBT-frågan, om homo-, bi- och transsexuella, det har ju drivits i kommunen och det kommer nu då ut till de fristående skolorna också, berättar Björn Bylund.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".