Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låsta kommunpengar

Publicerat onsdag 22 april 2009 kl 05.45

Det kan bli svårare för kommunerna att spara i den här lågkonjunkturen än den förra. Det menar flera chefer i Uppsala kommun som ser att mer av skattepengarna sitter fast i långa avtal med privata företag och bolag.

En av dem är Roger Jo Linder på kontoret för vuxna med funktionshinder.

- Ja min personliga bedömning är att i jämförelse med -91, -92 så är situationen något svårare. Därför de avtalen vi har med de externa producenterna har en starkare juridisk bindning än de så kallade internavtalen mellan den kommunala uppdragsidan och de kommunala producenten, säger han.

Uppsala kommun står inför ett nytt läge denna lågkonjunktur. Under den förra krisen på 90-talet var det fortfarande kommunen som drev merparten av de olika verksamheterna och hade i och med det också en helt annan kontroll och möjlighet att korrigera ekonomin. Nu nästan 20 år senare har allt fler privata aktörer skrivit avtal och tagit över kommunal verksamhet.

I Uppsala står de idag för drygt en fjärdedel av kommunens kostnader och väntas ta ännu större del de kommande åren, berättar budgetchefen Torsten Skatt. Det här gör att kommunen får svårare att vara flexibel inför och under ett budgetår då mer av skattepengarna är bundna i de här många gånger fleråriga avtalen menar Roger Jo Linder.

- Ju mer verksamhet du har i kommunal regi ju enklare är det att snabbare kunna uppnå förändringar, säger han.

Moderaten Gunnar Hedberg, kommunstyrelsens ordförande, är inte orolig för kommunens avtal med de privata aktörerna. Han tror att det ligger i bådas intresse att vara överens och att det ger möjlighet att omförhandla avtalen. Men Boris Enqvist, chef för bland annat kontoret för barn och unga tror inte att det är så lätt.

- Om inte den privata producenten är öppen för en diskussion så kan inte kommunen bryta ett undertecknat avtal.

Men då innebär ju det att kommunen och den kommunala verksamheten få ta smällen, om det blir en sådan.

- Om man ska använda de ord som du använder så blir det ju naturligtvis de interna avtalen som kommer att ifrågasättas och att de externa av formella skäl kommer att ligga kvar om inte den enskilda producenten tycker något annat, förklarar Boris Enqvist.

Så det hänger lite grann på hur välvilliga de här privata aktörerna är att omförhandla då kanske?

- Jag tror att det är ytterst ovanligt att de vill omförhandla utan det här hänger ju på vilka beslut politikerna fattar, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".