Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Kraftig strömstöt orsak till stort teleavbrott

Publicerat fredag 22 augusti 2003 kl 17.56
En kraftig strömstöt vid helt fel tillfälle orsakade det stora teleavbrottet i Uppland i oktober förra året. 234 000 abonnenter drabbades.
I dag träffades berörda el- och telebolag för att redovisa hur man ska undvika att något liknade händer i framtiden. Bo Fridén på teliasonera berättar. -Det blev en kraftig strömstöt in i vårt reservkraftverk när vi skulle fasa in det här i nätet och det slog ut de säkerhetsskydd som finns. Det var alltså när man höll på att koppla tillbaka telestationerna till ordinarie kraftnät efter ett tidigare spännningsfall, som en plötslig strömstöt fick reservaggregaten att slå av. På grund av att en av stationerna hade felaktiga batterier blev den utan spänning vilket orsakade teleavbrottet. Efter det inträffade håller man nu på att ändra på telestationer över hela Sverige för att förhindra risken att fel uppstår när man övergår från reservaggregat till det yttre nätet, bland annat ser man till att man inte längre sammankopplar aggregaten med yttre nät vid övergången.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".