Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhusserie anmäls

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 07.38

Kritiken mot tv-serien Sjukhuset, som utspelar sig på Akademiska, fortsätter. Nu har programet anmälts till JO, Justieombudsmannen. Bakom anmälan står en uppsalaläkare.

Upplandsnytt har varit i kontakt med läkaren, som inte vill bli intervjuad i radio. Han berättar att det är flera saker som fått honom att skriva sin anmälan. Bland annat har flera av hans patienter sagt att dom inte vågar åka in till akutmottagningen av rädsla för att sjukhusbesöket ska bli dokumenterat av TV.

Den anmälande Uppsalaläkaren vill att justitieombudsmannen ska undersöka om Akademiskas avtal med det sändande tv-bolaget strider mot hälso- och sjukvårdslagen vad det gäller den enskildes integritet.

Läkaren är framförallt kritisk till dom delar av TV-serien som handlar om akut sjuka där tv-teamet följer den utryckande ambulansen med besättning till olycksplatser och hem, och sen för svårt sjuka in till akutmottagningen i Uppsala. Hela tiden är kamerorna med. Läkaren i frågasätter om dom sjuka och skadade eller deras anhöriga verkligen hinner ta ställning till filmandet i den stress som akut sjukdom ofta innebär. Särskilt kritisk är han mot dom situationer där ambulanser hämtat sjuka barn.

Nyligen riktade ett par forskare skarp kritik mot Tv-projektet. Forskarna ifrågasatte, liksom den nu anmälande läkaren, patienternas integritet i samband med inspelningarna och hur lätt det det egentligen är att säga nej till medverkan när allt redan filmats.

Akademiska sjukhuset har på Socialstyrelsens begäran inlett en utredning om hur dom patienter som medverkat i Tv-programet upplevt sitt deltagande. Utredningen ska vara klar i maj och enligt sjukhusledningen har dom som hittills svarat inte upplevt att inspelningen påverkat vården negativt.

- Omdömena vi fått från våra patienter är överlag positiva, säger Akademiskas biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson i en kommentar apropå den egna utredningen.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".