Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Se upp för Stenmurklan

Publicerat söndag 24 maj 2009 kl 11.00

Vårsvampen Stenmurkla har länge betraktats som en delikatess trots att den är en av våra giftigaste svampar, men det har visat sig vara svårare än man trott att få bort allt gift.

- Giftet verkar dels direkt genom att ämnet slår ut ett vitamin i kroppen, dels fördröjt genom att ämnet attackerar vår arvsmassa så att det kan bildas tumörceller, säger Christer Andersson som är toxikolog vid Läkemedelsverket i Uppsala.

Det är nu på våren som man kan hitta den bruna Stenmurklan. Ofta på kalhyggen, under rötvältor. Men även om man kan föra förföriskt goda såser av den så är den inte att rekommendera som matsvamp.

- Jag rekommenderar att man istället använder Toppmurklan som smakar minst lika bra och inte innehåller några gifter, säger Christer Andersson.

Men om man ändå vill utmana ödet så är rekommendationen att man förväller Stenmurklan, minst två gånger i rikligt med vatten, som man sedan häller bort. Och om olyckan skulle vara framme ska man inte tveka enligt Christer Andersson.

- Känner man att man blir sjuk ska man genast kontakta en akutmottagning, eller åtminstone rådgiva med Giftinformationscentralen om vad man ska göra.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".