Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kökets öde avgörs

Publicerat måndag 25 maj 2009 kl 11.25
Lena Wennberg och Sako Sokiazian vill fortsätta laga mat på Akademiska. Foto: Annika Ilmoni / SR Uppland

I dag ska framtiden för sjukhusmaten på akademiska avgöras av landstingsfullmäktige i Uppsala län. SR Uppland har varit på plats i sjukhusköket.

Ett av förslagen är att man ska sluta laga maten lokalt och i stället köpa in den från landstinget i Västmanland. Något som har skapat protester i sjukhusköket, Blå korset på akademiska, där man hellre vill att det nuvarande köket rustas upp.

Lena Wennberg är en av cheferna för Blå korset:

– Vi är mest oroliga för patienterna när det här går igenom. Då kan vi inte serva dem på samma sätt. Vi vill ju helst att det blir ett produktionskök. 

Men det är ju höga kostnader och Akademiska har varit med om nedskärningar förut. Vad säger ni?
– Vi här i köket känner att de satsar ju pengar på mycket annat. Och patienterna är viktiga känner vi. Vi vill att de får så nylagad mat och så nära som möjligt. Så att vi känner att vi kan ge dem någonting som vi står för. 

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".