Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektor anmäld till AV

Publicerat onsdag 27 maj 2009 kl 05.13

Dåligt ledarskap på Celsiusskolan i Uppsala går ut över eleverna. Det menar ett flertal fackliga skyddsombud som har skickat in en anmälan till arbetsmiljöverket. En av skyddsombuden är Katarina Reineck vid lärarnas riksförbund och förklarar situationen på skolan.

- Det saknas verkställighet utav fattade beslut, säger hon.

Varför tar ni det här till Arbetsmiljöverket?

- Vi har haft det här ärendet och försökt att hantera det tillsammans med arbetsgivaren under nära tre år och vi kan inte se några resultat.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket beskriver de fackliga skyddsombuden en rad åtgärder som måste genomföras. Bland annat vill de att högste gymnasiechefen inom kommunen Kajsa Weiryd varje månad ska följa rektorn på Celsiusskolan för att säkerställa att beslut genomförs och att ledarskapet håller god kvalitet. Man vill också att Weiryd presenterar en plan på hur förtroende för rektorn återskapas. Detta för att undervisningen och i slutändan elever inte ska drabbas.

- De märker av den bristande organisationen och det innebär ju samtidigt då att lärarna får parera bristerna och de får mindre tid att koncentrerar sig på undervisning och elever.

Det har varit en hel del slagsmål och oroligheter och där har vi ytterligare en problematik att det finns beslut om att förbättra den vålds- och hotplan ska komma till stånd. Det har heller inte skett, berättar Katarina Reineck.

Rektor på skolan Daniel Larsson tror att missnöjet bland personalen har sitt ursprung i besparingar.

- Jag var tvungen att övertalighetsraportera mellan 20 och 25 personer och självklart blir det en mycket tuffare situation, säger han.

Är det därför lärarna och skyddsombuden reagerar tror du?

- Ja, jag kan inte tänka mig något annat.

De uppfattar det som att du inte genomför de beslut som tas.

- Det finns olika uppfattningar om det.

Tycker du att du är tydlig som rektor och har ett bra ledarskap?

- Ja, under de förutsättningar som vi tvingas jobba nu så tycker jag nog det, säger Daniel Larsson, rektor på Celsiusskolan i Uppsala

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".