Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstänkt pedofil åtalad

Publicerat fredag 29 maj 2009 kl 10.24
Åklagare Thomas Bälter Nordenman. Foto: Alexander Gagliano/SR Uppland

Den 32-årige man som misstänks för att ha tvingat över 60 flickor till sexuella handlingar framför datorns webb-kamera, åtalades i dag vid Uppsala Tingsrätt. Thomas Bälter Nordenman är kammaråklagare:

-- Det är en mycket omfattande förundersökning som har inbegripit polismyndigheter i hela landet. Det är ett gediget arbete som har pågått i närmare ett halvårs tid. Och det rör sig om 60 målsägande så det är en mycket omfattande utredning. Min egen uppfattning är att det är dags för fängelsestraff nu, om jag säger så, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Det handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till samma brott. Utöver det åtalas mannen också för att ha våldtagit en 14-årig flicka, bekant till familjen.

De utsatta flickorna ute i landet är i åldrarna 11-20, många av dem är under 15. Under chatten med flickorna har mannen först utgett sig för att vara en ung flicka själv. Innan chatten började hade han redan kartlagt flickorna, deras vänner och anhöriga. Efterhand har han börjat framställa hot om att han ska döda flickorna eller deras anhöriga och kompisar om de inte slår på webb-kameran och tar av sig kläderna. Under hot har flera också tvingats utföra sexuella handlingar.

I ett fall, där offret är en 16-årig flicka från västra Sverige, har mannen påstått att han kidnappat flickans mamma, och att han skulle döda mamman om inte flickan hämtade en manlig bekant och hade sex med honom framför webb-kameran.

Det var ett av de första fallen som upptäcktes och ärendet har nu växt till en av Sveriges mest omfattande utredningar, där hundratals poliser i landet varit involverade och där själva förundersökningen är på cirka 4000 sidor.

Utredare som gått igenom mannens datorer har hittat ett 40-tal filmsekvenser, som mannen hade spelat in när flickorna visade sig på webb-kameran. Där finns också i vissa fall mannens röst, där han via mikrofon hotar flickorna och säger åt dem vad de ska göra:

– Man ser de här övergreppen och man hör hans röst när han hotar och instruerar flickorna, så bevisningen är mycket god, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Faktaruta/Bostadsorter

Här är åklagarens redogörelse över varifrån flickorna kommer när det gäller den misstänkte chattpedofilen från Uppsala län:

Blekinge 2
Dalarna 4
Gotland 1
Gävleborg 1
Halland 1
Jämtland 1
Jönköping 2
Kalmar 6
Kronoberg 1
Norrbotten 2
Skåne 6
Stockholm 1
Södermanland 2
Uppsala 2
Värmland 3
Västernorrland 4
Västra Götaland 9
Västmanland 3
Västerbotten 3
Örebro 2
Östergötland 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".