Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga nya pengar

Publicerat måndag 1 juni 2009 kl 16.21
Karolina Hilding.

Socialbidragskostnaderna i Uppsala kommun växer med rekordfart, men kommunalrådet Karolina Hilding vill inte lova att kommunledningen skjuter till mer pengar till den ansvariga nämnden, och kan heller inte säga vilka verksamheter som får dra ner när kostnaderna för socialbidrag nu ökar.

– Jag kan idag inte säga att vi kommer att skjuta till några pengar under innevarande år och jag kan inte peka ut en verksamhet som kommer att få skära ner sin verksamhet. Utan det handlar helt enkelt om ett hårt arbete med att se över de kostnader de har och sedan också analysera vad de här stigande kostanderna beror på. Och sedan utifrån det så måste man gå vidare, säger hon.

För en månad sedan såg budgeten för försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette förr, ut att gå back med 20 miljoner. I dag har underskottet fördubblats. Det berättade Upplandsnytt i morse.

Exakt vad som är orsaken till ökningen ska utredas av kommunen. Vi träffade två Uppsalabor som precis ansökt om försörjningsstöd.

– Jag har blivit varslad från jobbet. Det är därför jag måste gå dit och söka bidrag nu. Jag får inte a-kassa eftersom jag bara jobbat i fem månader, för jag pluggade innan dess.

Hur tycker du att det känns?

– Det är lite förnedrande och jobbigt att vara beroende av några andra. Det känns ju bättre att vara självförsörjande, berättar en av de vi träffat.

– Jag har ingen inkomst. Min kille har a-kassa. Vi har ingenstans att bo, men vi får ändå ingen hjälp. Det känns väldigt jobbigt, säger en annan.

I nuläget tar den ansvariga nämnden i kommunen pengar från andra verksamheter, som arbetsmarknadsåtgärder, för att täcka en del av de ökande socialbidragskostnaderna. Så här sa nämndens folkpartistiske ordförande om det i morse.

"Ja, det låter jättesjukt egentligen för att det är ju de insatserna som vi ska ha för att kunna få ner socialbidragskostnader men vi sitter i moment 22. Spenderar vi våra medel på insatser så riskerar vi att gå med ett underskott."

Mohammad Hassans partikollega kommunalrådet Karolina Hilding säger att hon inte kan lova mer pengar än den ökning som redan finns i budgeten för 2010, men att de diskuterar med utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Det är inte så att det är vattentätaskott och vi är medvetna om problemet, säger Karolina Hilding.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".