Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
östhammar

"Är en folkhälsofråga"

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 16.40

I morse berättade Upplandsnytt om ett lagförslag som syftar till att hindra kommuner från att driva till exempel restauranger och gym om det missgynnar småföretagare på orten. Och lagen diskuterades i Östhammars kommun i dag där kommunen driver flera gym.

Dag Söderberg, fritidschef i Östhammars kommun menar att kommuner visst bör driva gym.

– På de här småorterna som vi lever och bor i och det inte finns någon annan som har visat intresse att driva den här typen av verksamhet, då tycker jag att det är viktigt att vi gör det. Vi ser det också väldigt mycket som folkhälso- och friskvårdsfråga, och tycker att det är viktigt att vi kan erbjuda kommuninevånarna det här, säger han.

Dag Söderberg har svårt att sia om vilka konsekvenser lagen skulle kunna få för Östhammars kommuns gym. Men han menar att kommunen tagit fasta på småföretagarnas intressen hela tiden och därför har man till exempel inte startat något gym i Alunda där ett gym redan finns i privat regi.

– Är det så att vi får konkurrens, då får vi ju ta ställning till det då, att det finns de som vill komma hit och driva privata gym. Då får vi titta på det, säger Dag Söderberg.

När det gälller Uppsala kommun och Kommunala Uppsala konsert och kongress bör inte heller det beröras av en förändrad lagstiftning, menar Karolina Hilding, folkpartistiskt kommunalråd.

– Just Konsert- och kongresshuset, det är en väldigt stor verksamhet och allting bygger ju på att det finns en alternativ näringsidkare som står beredd att ta över. Och det gör det inte, säger hon.

Enligt Magnus Graner som är styrelseordförande i bolaget bakom Uppsala konsert och kongress, subventionerar restaurangverksamheten i huset den övriga verksamheten. Om den intäkten försvinner med den nya lagen, skulle än mer pengar behöva skjutas till. Förutom de 25 miljoner kronor som huset får i år av kommunen.

Men Karolina Hilding anser att serveringarna är så hårt styrda av den övriga verksamheten att de knappast kan bryta ut och drivas av en privat entreprenör. Därför bör restaurangverksamheten inte tvingas ut för upphandling om lagen träder ikraft menar hon.

– Nu är det ju inte aktuellt att göra sig av med restaurangverksamheten som det ser ut idag och bolaget kämpar hela tiden för att komma på fötter. Och man måste också ha klart för sig att inget bolag brukar gå med stora vinster från början.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".