Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutförvar i Forsmark

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 11.17
Slutförvaret av kärnbränsle hamnar i Forsmark
(4:15 min)
Anna-Lena Söderblom (M) och Margaretha Widén-Berggren (S) i kommunledningen i Östhammar är nöjda efter dagens besked. Foto: Christine Odén/SR

Svensk Kärnbränslehantering vill placera slutförvaret av använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun. Det meddelade SKB i dag efter många års utredande.

– Forsmark ger bättre förutsättningar för ett säkert förvar, säger SKB:s vd Claes Thegerström. Det är en signifikant skillnad mellan de två platserna, menar han.

Slutförvaret är ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år och beräknas ge omkring 700 personer jobb under byggtiden. 

Men inte heller Oskarshamn går lottlöst ur slutförvarsstriden. Genom ett avtal med SKB garanteras "förloraren" 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutbyggnader, utbildning och forskning i kommunen under lång tid framåt.

Nu kommer det att dröja till nästa sommar innan SKB lämnar in sin ansökan om tillstånd. I ansökan ska SKB kunna bevisa att förvaringen, den så kallade KBS 3-metoden och platsen, är säker.

Ansökan granskas sen noggrant av Strålsäkerhetsmyndigheten och Miljödomstolen och först när det är klart, vilket förväntas bli någon gång 2012 eller 2013, så är det dags för regeringen att fatta beslut i frågan.

Fakta slutförvar

Slutförvaret handlar om det farligaste avfallet från kärnkraftverken, det använda högaktiva kärnbränslet. Det utgör bara fem procent av allt radioaktivt avfall från kärnkraften, men radioaktiviteten i de fem procenten är så hög att 99 procent av all radioaktivitet i avfallet kommer just därifrån.

Också det övriga avfallet från kärnkraften behöver lagras på ett säkert sätt, där handlar det om alltifrån 50 år till tusentals år. Men det använda högaktiva avfallet behöver förvaras i minst 100 000 år. Det ska förvaras i urberget, på 500 meters djup, oåtkomligt för människor, djur och natur.

Den lagringsmetod som är aktuell innebär att avfallet kapslas in i koppar och förs ner i berget där det ska ligga i horisontella tunnlar. Tunnlarna kommer att vara cirka 250 meter långa och ligga på ungefär 40 meters avstånd från varann. Efter att allt använt kärnbränsle deponerats i berget fylls tunnlarna igen med lera.

I dag förvaras det använda kärnbränslet i s k mellanlagring i Oskarshamn. Där ligger det i stora vattenbassänger som kyler bränslet och skyddar omgivningen från strålning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".