Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Forsmark

Ingen ny hotbild

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 05.51
Stillbild från SKB:s film av slutförvaret i Forsmark.

Hotbilden mot Forsmark förändras inte när man också får ett slutförvar. Den svaga länken är inte anläggningen utan transporterna.

– Bland annat skulle man kunna tänka sig en situation där man vill stjäla material på något sätt för att det finns värdefulla egenskaper i materialet som man kan tillverka vapen av. Inte kärnvapen utan snarare smutsiga bomber av utbränt uran. Det är nog inte i själva slutförvaret ett sånt angrepp skulle. Det är den logistiska kedjan som förmodligen är mer lämpad, säger analytiker Magnus Wiklund på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Han arbetar på FOI:s avdelning för försvarsanalys - där man just forskar på risker, sårbarhet och hotbilder. En annan möjlig risk som forskarna ser är gisslantagning.

– En annan variant man kan tänka sig är aktioner med politisk PR där man försöker ta gisslan. Man kan tänka sig separatistiska grupper som vill få uppmärksamhet för sin politiska sak och som idag då vill tränga in i ett kärnkraftverk. Men om man inte kan det för att säkerheten är för hög så kanske man kan tänka sig att ta ett mindre värdefullt mål med en lägre säkerhet, till exempel slutförvaret. Det beror på ju på vilken säkerhet man kommer ha på förvaret, säger Magnus Wiklund på FOI.

Den fysiska placeringen av det uttjänta kärnbränslet, en halv kilometer ner i berget, gör slutförvaret säkert mot ett terroristangrepp, säger Claes Thegerström, vd på Svensk kärnbränslehantering SKB.

– Det fysiska skyddet kommer ju underlättas oerhört mycket när det här bränslet, istället för att ligga nära markytan i öppet förvar, kommer ner förslutet långt ner i berggrunden. Då är det ju näst intill en omöjlighet, i alla fall på kort tid, för en terrorist att komma åt det, säger Claes Thegerström. 

Ann-Charlotte Carlsson
ann-charlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".