Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skriftliga omdömen går hem hos rektorer

Publicerat lördag 6 juni 2009 kl 07.51

Från och med i höstas blev skriftliga omdömen för alla elever i grundskolan obligatoriskt. Och det är bra, tycker många rektorer visar en undersökning som Sveriges Radio. Även här i länet är en majoritet av rektorerna som svarat på enkäten positiva.

När förstaklassarna går på sommarlov har många av dem fått skriftliga omdömen som visar hur eleverna ligger till.

Omdömena får likna betyg och det har väckt hård kritik.

Men nio av tio av dom 1400 rektorer som svarat på Sveriges Radios enkät anser att skriftliga omdömen är bra för elevens kunskapsutveckling.

Thomas Rylander, som är rektor på Valsätraskolan i Uppsala, var kritisk till att införa de skriftliga omdömena som han var rädda skulle leda till en betygsskola. Men han har ändrat åsikt under året som gått.

- Den tydligaste fördelen är att man gentemot föräldrar och elever kan visa hur de ligger till och framförallt vad nästa steg i kunskapsutvecklingen är. Så att det verkligen kan kopplas till deras elevernas förmågor och färdigheter, och hur de ska gå vidare.

Och vad har du sett för nackdelar?

- Jag har faktiskt sett färre nackdelar än vad jag trodde. Jag har inte sett några större nackdelar.

På Valsätraskolan delas omdömena inte ut vid skolavslutningen, utan det är nedskrivna omdömen på hur eleven ligger till i förhållande till kunskapsmålen i respektive ämne. Dom får föräldrarna vid utvecklingssamtal.

- Så det är inte så att man får ett papper i handen vid terminens slut ungefär som med G, VG, MVG. Det är inte så betygsliknande. Det är det inte. Men det är ändå i relation till målen och man får det i samband med utvecklingssamtalen, ungefär i mitten av terminen, säger Thomas Rylander, rektor på Valsätraskolan i Uppsala.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".