Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allergisk fick vänta två år på dagisplats

Publicerat söndag 7 juni 2009 kl 08.36

Det dröjde alldeles för lång tid innan en allergisk pojke fick en plats på förskolan, och Uppsala kommun får därför nu kritik av Skolinspektionen.

Familjen fick lösa barnomsorgen med att pojkens mormor och syster fick ta hand om pojken på dagtid, innan man till slut fick en anpassad förskoleplats.

Det tog 2,5 år från det att föräldrarna kontaktade kommunen första gången om en allergianpassad förskoleplats, till dess att pojken till slut fick en plats. Och det är alldeles för lång tid konstaterar skolinspektionen. En väntan på 3-4 månader är rimlig, skriver man, men inte längre än så.

Uppsala kommun får också kritik för att man inte utredde ordentligt vilka åtgärder som behövdes för att pojken skulle kunna vara på en vanlig avdelning.

Familjen fick lösa barnomsorgen med att mormor tog tjänstledigt och var med pojken på dagarna, och senare även en äldre syster.

Istället för att ordna en plats på en förskola, så anställde kommunen dem som dagbarnvårdare.

Föräldrarna däremot ville att pojken skulle gå på förskola, för att ha jämnåriga kompisar på dagarna.

Till slut fick man en förskoleplats som anpassades efter pojkens allergi, men Uppsala kommun har brustit - både när det gäller att erbjuda en plats inom rimlig tid och att utreda vilka behov pojken hade för att kunna vara på en vanlig förskola.

Uppsala kommun håller med om att man inte erbjudit nån plats inom en skälig tid.

Och man har också ändrat inställning om att lösningen för svårt allergiska barn är att de får vara hemma med dagbarnvårdare, som i det här kritiserade fallet. Kommunen skriver så här i svaret till skolinspektionen:

" En viktig pedagogisk poäng på förskolan är att blanda allergiker och de som inte är allergiska i samma grupp.  På det sättet lär sig barnen att ta hänsyn, se varandras olikheter och ändå kunna leka som vanligt"

Uppsala kommun har nu också gjort en kartläggning om hur barn med allergier har behandlats inom barnomsorgen.

Ann-Charlotte Carlsson
ann-charlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".