Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler Upplänningar röstade

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 00.54
Så här röstade Sverige i EU-valet.

Här i länet följde valdeltagandet i gårdagens val till EU-parlamentet i stort strömningarna i riket som helhet. Folkpartiet och Miljöpartiet gjorde riktigt bra val och gick framåt med omkring 5 procentenheter vardera. Men den stora skrällen stod ändå Piratpartiet för.

Precis som opinionsundersökningarna visat så tog sig partiet in i Europaparlamentet med råge och 7,1 procent av Upplänningarna röstade Pirat.

– Det fantastiska resultat vi fick i EU-valet visar ju att våra frågor är viktiga för väldigt många. Framför allt om man tittar på gruppen unga väljare, där vi var det största partiet, säger Piratpartiets Mattias Bjärnemalm.

Vilka frågor avgjorde för er tror du?

– Integritetsfrågorna. Alla de lagförslag som har kommit för att begränsa friheten på nätet som unga blivit vana vid och som vi inte vill se förloras.

Kan man se någon generationsklyfta i röstningen?

– Ja, det visade sig alldeles tydligt på valvakan. De flesta partier med undantag av oss och Miljöpartiet har ju sitt stöd bland 55+ och vi har vårt största stöd de yngre väljarna.

Om Piratpartiet är valets stora vinnare så är valets stora förlorare Junilistan. De tog hela tre mandat vid valet 2004, men kommer inte längre upp till fyraprocentsspärren och tappar alla sina mandat. I Uppsala län backar partiet från närmare 16 procent till 3,8 procent av rösterna.

– Ja, det finns säkert många förklaringar. Man får väl komma ihåg också att Junilistan är ett ungt parti som funnits i bara fem år. Och det brukar ta tid att skapa ett parti som håller flera val. Sedan är det ju så att även andra partier nu har kritiker på sin lista, säger Pia Milton från Junilistan.

Hon säger också att man ännu inte vet hur man ska gå vidare med partiet.

Precis som i landet i stort, gjorde också Vänsterpartiet ett dåligt val. Man backade stort från drygt 11 procent till 5,6 procent.

Valdeltagandet steg kraftigt i Uppsala län, mer än riket i stort och bara Stockholms län gick fler till valurnorna.

I år röstade 46,4 procent jämfört med drygt 38 procent 2004. Ökningen på drygt 8 procentenheter är en större uppgång i länet än i landet som helhet.

Valdeltagandet var lägst i Heby, med 37 procent röstande. Men i samtliga länets kommuner röstade flera procent fler än vid 2004 års Europaparlamentsval. En stor del av ökningen stod Uppsalaborna för. Drygt 51 procent la en röst, jämfört med knappt 42 procent för fem år sedan.

Vilka politiker som får representera sina partier i Bryssel vet vi ännu inte. Personrösterna räknas inte under valnatten, utan det resultatet väntas inte bli klart förrän framåt onsdag.

Men Folkpartiet gjorde ett riktigt bra val. Och eftersom Folkpartiet nu får tre mandat så finns en stor chans att Uppsalabon Cecilia Wikström kommer in.

– Vi vill absolut stoppa människohandeln. Jag vill verka för att bildning, historia och litteratur ska bli viktigare i Europa för alla unga människor. Och vi ska framförallt se till att vi kan vara trygga, att vi förstärker det politiära samarbetet och åklagarsamarbetet i Europa, säger hon.

Valdeltagandet steg alltså kraftigt i Uppsala län. I år röstade 46,4 procent jämfört med drygt 38 procent 2004. Och i samtliga länets kommuner röstade fler än vid förra EU-valet. Ökningen på drygt åtta procentenheter är en större uppgång än i landet som helhet. Bara i Stockholms län gick fler till valurnorna.

Och enligt Anders Westholm, professor i statsvetenskap vid Uppsala Universitet, handlar det ökade intresset för valet om en minskning av EU-kritiken.

– En viktig skillnad jämfört med tidigare är att den opinion som tidigare har kritiserat det svenska EU-medlemskapet står svagare idag. Så jag tolkar på ett sätt förändringen utav valdeltagandet som matchande lite grand den förändring som vi kan se när det gäller röstningen på olika partier. Vi ser en mer EU-positiv opinion i valutslaget och vi se också en mer EU-positiv opinion i valdeltagandet, säger han.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".