Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Två av tre kör för fort

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 05.09

Två tredjedelar av bilisterna körde för fort när trafiksäkerhetsföreningen NTF mätte hastigheten på tre vägar i Uppsala län under maj. På en 90-sträcka på Gysingevägen for en bil förbi kontrollanterna i 156 kilometer i timmen.
Vilka vägar bör få sänkt hastighet? Skriv din åsikt här!

Upplandsnytt rapporterade i morse att flera uppländska vägar kan få sänkt hastighet från 90 till 80 kilometer i timmen. Just nu genomför nämligen Vägverket en översyn av hastighetsgränserna och redan till hösten 2009 kan de aktuella vägsträckorna skyltas om.

Den undersökning som Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) nyligen gjort visar att två av tre bilister kör för fort.

- Jag är inte förvånad över resultatet. Många av de dödsolyckor som sker i vårt län och i vårt land har uppkommit på grund av att hastigheten varit väldigt hög, säger Claes Litsner på NTF i Uppsala län.

NTF stod under maj med mätutrustning vid tre vägar i morgontrafiken, mellan Uppsala och Harbo, mellan gränsen till Stockholms län och Forsmark och mellan Uppsala och Gunsta. Sammanlagt mätte de ungefär 2000 fordon. Ungefär två tredjedelar höll för hög hastighet.

- Det betyder ju också att det är cirka 35% som håller hastigheten, så det är ganska många. Vi får ju ofta höra att alla kör för fort. Det är det inte men det är väldigt för många, säger Claes Litsner.

Vägverket vill nu få ner hastigheterna på de vägar som inte har mitträcke. Detta för att minska dödsolyckorna. Som Upplandsnytt berättade i morse så kan det bli aktuellt att sänka hastigheten till 80 på alla 90-vägar som inte har, eller ska få mitträcke redan, till senhösten. Och Claes Litsner på NTF tror att en sänkning skulle få effekt:

- Det är ju så att man gärna vill hålla undan. Man vill inte vara i vägen och man vill följa trafikrytmen. Om man då har en känsla av att trafikrytmen är hög så kör man också fort. Det har visat sig att där hastighetsgränsen sänkts på andra platser i vårt land så har medelhastigheten minskat automatiskt, säger Claes Litsner.

De upplänningar som Upplandsnytt talat med angående Vägverkets planer att sänka hastighetsgränserna tycker att det här är både bra och dåligt.

– Ja, det är väl bra. Jag behöver inte köra så fort, jag har inte så bråttom.

– Det beror väl på vad det är för typ av väg. Om det behövs för trafiksäkerheten så är det väl bra.

– Jag tycker 90 blir bra. Det räcker.

– Till vissa delar är det bra. På vissa smala landsvägar där det är 90 är det ganska riskfyllt att köra så fort.

I höstas fick många europavägar och riksvägar nya hastigheter. Bland annat blev det ju tillåtet att köra 120 kilometer i timmen på E4 mellan Älvkarleby och i höjd med Storvreta. Och nu fortsätter Vägverket sin översyn med att titta på mindre landsvägar med 90-gräns.

Stefan Tykesson, som regional projektledare för översynen, säger att kan det bli aktuellt att sänka hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen på samtliga landsvägar i länet som saknar mitträck.

– Vi utgår från någonting som kallas för krockvåldsprincipen, vilket innebär att kroppen inte kan klara av en frontal kollision i högre hastigheter är 80 kilometer i timmen utan att man omkommer. Och därför har vi valt att titta på alla vägar som har högre hastighet än 70 kilometer i timmen.

I augusti ska förslaget om nya hastighetsgränser vara klart och därefter ska berörda remissinstanser säga sitt. Redan i oktober och november kan de nya hastighetsskyltarna sättas upp om de berörda kommunerna och länsstyrelsen ger sitt godkännande till hastighetsjusteringarna.

Projektledaren Stefan Tykesson poängterar att sänkt hastighet får fler positiva effekter.

– Det är också ett klarlagt faktum att sänker vi hastigheterna så minskar utsläppen av koldioxid, säger han.

Christine Odén
chrisine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".