Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Budgetdebatten igång

Publicerat måndag 8 juni 2009 kl 13.50
Foto: Mona Wahlund/SR Uppland

På Uppsala konsert och kongress inleddes i dag den två dagar långa debatten om hur Uppsala kommuns budget ska se ut för 2010 och de tre följande åren.

Två dagar är reserverade för politikerna i Uppsalas kommunfullmäktige för att först diskutera och sedan till slut ta beslut om hur kommunens verksamhet och ekonomi ska se ut 2010 och de tre följande åren.

Till den mörkt inredda kommunfullmäktigesalen i Uppsala konsert och kongress vallfärdade Uppsalas folkvalda kommunpolitiker under måndagsförmiddagen. Många med debattvässade argument och flera med ett engagemang kring gårdagens politiska händelse.

Papper och excellark med EU-valsresultat nedbrutna på distriktsnivå verkade vara minst lika intressant som de olika argument kring Uppsalas budget som fördes fram. Detta noterade moderaten Gunnar Hedberg som inledde debatten:

- Det är väl många av oss som säkert har svårt att frigöra sig från det intressanta som hände i går. men det får vi göra i andra fora, sade Gunnar Hedberg från talarstolen.

Med det sagt sattes sedan fokus på Uppsalas budget. Från talarstolens mikrofon förmedlades, det nu flitigt använda uttrycket; "den ekonomiska krisen" av flera partier. Men hur krisen ska hanteras i kommunen 2010 beskrevs med helt skilda ord och meningar av de olika blocken.

- I denna budget utvecklas konkurrensutsättningen så att medborgarna kan få bra service till låga kostnader. I denna budget hålls skatten oförändrad, dvs att kostnaden för att bo och arbeta i Uppsala inte höjs, sade Gunnar Hedberg (M).

Ilona Szatmari Waldau (V):

- 20 öres skattehöjning motsvarar 68 miljoner kronor, som i sin tur räddar cirka 200 arbetstillfällen i förskolan, skolan och vården. I den inriktning som vi i oppositionen lägger avbryter vi konkurrensutsättningarna och utmanarrätten. I stället för satsningar på bilvägar och bilar satsar vi på utbyggnad av vindkraft och på investeringar för klimateffektiviseringar, sade Ilona Szatmari Waldau (V).

Under dagens kommunfullmäktige ska man ta beslut om de olika verksamheterna var för sig för att sedan imorgon ta beslut om vilken skatt Uppsala kommun ska ha 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".