Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ska vi slutförvara?

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 06.12

Förra veckan kom ju beskedet att Svensk Kärnbränslehantering vill placera förvaret av utbränt kärnbränsle i Forsmark, men samtidigt har regeringen i år öppnat för byggandet av nya kärnkraftverk, när de nuvarande tjänat ut. Och Göran Sundqvist vid Göteborgs universitet som har följt frågan om slutförvar i femton år menar att man borde föra en diskussion om vi i detta läge verkligen ska slutförvara kärnbränslet.

– En fortsatt utveckling av kärnkraften kommer att göra det här avfallet som vi har i Sverige attraktivt för att återanvända och då är ju den viktiga frågan som jag ser det: Är det rätt att gräva ner det hrä avfallet om man samtidigt ska fortsätta att utveckla kärnkraften? säger Göran Sundqvist.

SKB vill att det utbrända avfallet från kärnkraftverken ska placeras i Forsmark. Där ska det förvaras i kopparkapslar, som bäddas in i lera 500 meter ner i berget. Den här metoden, som kallas KBS-3, har utretts länge. Enligt SKB ska kärnavfallet med hjälp av den kunna förvaras säkert i minst 100 000 år.

Nu ska den här frågan prövas av flera myndigheter och slutligen avgöras av regeringen och Göran Sundqvist vid Göteborgs universitet tycker alltså att det i dagens läge, där regeringen gjort det möjligt för de bolag som äger landets kärnkraftverk att bygga nya anläggningar den dag då de nuvarande gjort sitt, borde föras en diskussion om det verkligen är så att vi ska göra ett slutförvar.

– Som jag ser det så är KBS-metoden, som bygger på att allt som vi tar ut från kärnkraftreaktorerna är avfall som ska läggas ner i marken direkt, en del av avvecklingen av kärnkraften. Om man nu går in i en utveckling av känrkraften, ska man då deponera avfall med stort energiinnehåll som är möjligt att använda igen?

Från Svensk kärnbränslehanterings sida säger man att bränslet kan tas upp igen innan förvaret försluts, och också efter det, men då kräver det nästan lika stora resurser i tid och pengar som själva investeringen.

– På samma sätt som vi har kunnat konstruera förvaret kan man gräva ur tunnlarna och ta fram maskiner som plockar upp kapslarna. Det är ingen svår process, men det kräver ett stort projekt, säger SKB:s vd Claes Thegerström.

Men från regeringens sida förekommer i nuläget ingen diskussion kring om man skulle låta bli att gräva ner kärnavfallet och upparbeta det i stället. Näringsminister Maud Olofsson hälsar via sin pressekreterare att de fokuserar på att försäkra sig om en så säker förvaring av avfallet som möjligt.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".