Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtstramning i budgeten

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 16.50

Uppsalas närmaste framtid utstakades av kommunens politiker i dag. Den borgerliga majoritetens budget för 2010 innebär oförändrad skattenivå och åtstramningar inom de allra flesta kommunala verksamheterna. De yngre skoleleverna, förskolan och framför allt äldrevården får mest pengar men alliansen kan ändå inte lova att alla jobb inom dessa verksamheter blir kvar framöver. Moderaten Gunnar Hedberg är kommunstyrelsens ordförande.

- Nej, det finns ingen garanti men om vi ser, det är vikariat, det är timaställda, det är visstidsanställda som man i första hand försöker minska, säger han.

Lågkonjunkturen sätter sina spår i Uppsalas budget för 2010 och de efterföljande tre åren. Trots att arbetslösheten inte har slagit till i kommunen på allvar så har Uppsala över en halv miljard kronor i mindre skatteintäkter att röra sig med än vad politikerna tidigare trodde. Den borgeliga majoriteten tacklar det med besparingar inom verksamheten, de passar på att investera i en högre takt och tar bl a hjälp av ett överskott från ett kommunalt bolag för att täcka driften av de nya äldreboendena som öppnar nästa år. Minst besparingar får äldrevården, de yngre skoleleverna och förskolan. Just de områdena som några Uppsalabor tycker kommunen bör prioritera nästa år.

- skolan, äldre...det handlar om att prirotera i dessa tider...

De rödgröna oppostionspolitikernas förslag om att vänta med att fastställa budgeten till efter sommaren när de hoppas på att de ekonomiska prognoserna är mer tillförlitliga fick inte gehör i kommunfullmäktige. Socialdemokraten Lena Hartwig tror inte att alliansens budget kommer att hålla:

- Nej det tror jag inte!

Ni föreslår en 20-örig skattehöjning för att möta lågkonjunkturen. Varför?`

- Det är för att vi vill värna välfärden, och 20 öre motsvarar alltså 70 miljoner som vi ändå försöker stärka upp, det är ju en droppe i havet, säger Lena Hartwig.

Gunnar Hedberg, (M):

- VI har redan en ganska hög skatt i Uppsala idag.

Tror du att Uppsalaborna vill ha mer i plånboken eller högre lärartäthet?

- Det vi har lovat våra väljare, det är det viktigaste, dvs vi ska inte höja skatten, snarare sänka den, säger Gunnar Hedberg.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".