Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjda friskolebidrag

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 05.23

I går klubbade riksdagen igenom en lagändring som innebär att Uppsala kommun tvingas höja bidragen till friskolorna.

Friskolor ska kompenseras för den moms dom betalar för varor och tjänster eftersom kommunala skolor är momsbefriade. Det ska medföra att konkurrensen jämnas ut. Men lagändringen innebär att skolorna får mer i bidrag än vad dom lägger ut - vilket kritiseras av flera Uppsalapolitiker som menar att friskolorna kommer att gynnas.

- Det har ju bland annat kommunstyrelsen och kommunens revisorer konstaterat att det blir inte konkurrens på lika villkor utan friskolorna kommer att överkompenseras med det här beslutet, säger Fredrik Sjöberg (FP) ordförande i produktionsnämnden för vård och bildning.

Dom nya reglerna innebär att friskolor ska ges en schablonersättning motsvarande 6 procents momskostnad. I Uppsala betalade man förr också ut så mycket. Men en uträkning visade att den verkliga kostnaden var betydligt lägre.

Enligt Fredrik Sjöberg innebär det att mellan 12- och 14 miljoner kronor för mycket tidigare betalats ut årligen.

Så sent som i februari beslutade man därför i Uppsala kommun att ge friskolorna i ersättning för den faktiska momskostnaden, vilket ungefär blir tre procent för friskolorna.

Men med dom nya reglerna tvingas kommunen alltså dubblera bidragen igen, något som kan snedrida konkurrensen, enligt Fredrik Sjöberg:

– Friskolorna får mer pengar som de antingen kan lägga på att skaffa sing konkurrensfördelar genom att höja kvaliteten eller att de tar ut det som vinster i företagen.

Cecilia Forss, moderat kommunalråd och som är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, säger att man tvingas sänka anslagen för såväl fristående som kommunala skolor för att ha råd med den ökade momsersättningen:

– Alla skolor skulle nu behöva få ett lägre baspris.

Flera Uppsalapolitiker har inför beslutet uppvaktat riksdagsmännen för att påpeka hur lagen slår. Enligt riksdagsbeslutet i går ska en uppföljning av schablonnivån göras för att se om den ligger rätt.

Cecilia Forss säger att man börjat jobba med ett par idéer på hur man ändå ska jämna ut anslagen. Hur det ska se ut vill hon ännu inte uttala sig om.

Ledamöter från oppositionen hade reserverat sig mot delar i propositionen.
Lagändringen ska träda i kraft 1 juli i år.

- Vi kommer att hitta en väg att följa lagen och också kunna ha en likvärdrig ersättning till privat och kommunal verksamhet, säger Cecilia Forss (M).

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".