Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

UNT:s gamla hus "sjukt"

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 05.09

Upsala Nya Tidnings gamla tidningshus i Boländerna har visat sig vara så illa angripet av fukt och kemikalier att den enhet från Uppsala kommun som flyttat in delvis har fått evakueras.

Problemen i lokalerna visade sig redan några dagar efter att enheten för Kommunikation och IT flyttade in i fjol, och skyddsombudet Anders Kemi säger att arbetsmiljön i huset har orsakat stora hälsoproblem och gjort att anställda ibland haft svårt att andas:

- Två anställda här har fått andningsstopp, de fick ingen luft, och tvingades åka till akuten på Kommunhälsan. Det finns också folk som har fått gå hem under arbetstid för att de blivit dåliga, säger Anders Kemi.

- Det var i redaktionsdelen det började, det luktade kemikalier. Det gör det fortfarande, men tidigare har det varit så att man kände sig som "full gubbe" när man kom in hit, säger Anders Kemi.

En kvinnlig anställd berättar:

- Redan efter en vecka här på redaktionsdelen hade jag sveda i ögonen, huvudvärk och en enorm trötthet. Så fort jag kom från jobbet så kunde jag lägga mig och sova, jag orkade ingenting.

Problemen spred sig snart till andra delar av fastigheten. I den s k länkdelen som förbinder de två huskropparna upptäcktes sprickor i fasaden när det började regna in i höstas:

- Då rann det bra, säger Anders Kemi. VI hade väl fyra, fem hinkar här och små burkar för att samla upp vattnet.

Och i husets tredje våning satt Tina Myréen:

- Vi satt fem projektsekreterare i samma rum, och ganska snart började samtliga få symptom. Jag själv hade massor av symptom, huvudvärk, trötthet, koncentrationsproblem, you name it.

Symptomen för Tina Myréen och de andra försvann när de bytte arbetslokaler. Men Tina Myréen hade då jobbat ett halvår i det rum som gjorde henne sjuk. Och det var många av de 130 anställda som drabbades av hälsoproblemen, säger enhetens chef Anders Johansson:

- Det har varit ett 30-tal personer som haft väldigt konkreta symptom, säger Anders Johansson.

I dag är husets reception obemannad och den gamla redaktionen stängd på grund av den dåliga arbetsmiljön. De anställda är utspridda i de delar av fastigheten som går att använda och vissa har flyttat in i andra lokaler.

Vad som orsakat problemen är inte klarlagt. En orsak tycks ha varit kemikalier från tryckeriet, men en annan orsak tros vara väta i huset, och det diskuteras nu om hela redaktionsgolvet kan bli nödvändigt att brytas upp.

Uppsala kommuns bolag Industrihus äger i dag delar av lokalerna och hyr redaktionsdelen från UNT. Och på den drabbade it-enheten så undrar man över att inte problemen upptäcktes av Industrihus vid besiktningen:

- Ja, man kan ju undra över om det är besiktigat eller hur det är besiktigat när det är så illa att det regnar in, säger Anders Johansson.

- Det är uppgifter som är nya för mig att det skulle vara såna stora problem, säger Industrihus AB Ulf Häggbom.

Gjorde ni en miss vid besiktningen?

- Nej, det tycker jag inte. Vissa saker är svåra att upptäcka vid en besiktning.

UNT:s vd Dan Lannerö säger att problemen med huset inte varit kända tidigare:

- Då hade vi självklart åtgärdat dem. Vi har varit en seriös fastighetsägare i många år och hade självklart vidtagit åtgärder. Det här är ett mysterium skulle jag vilja säga, säger Dan Lannerö.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".