Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Urusel 282:a

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 07.05

Buller och stenskott förpestar vardagen för de boende längs väg 282 mellan Knutby och Edsbro.

Vägbanan är i så dåligt skick att de boende bara går och väntar på en allvarlig olycka. Den välbehövliga asfalteringen har Vägverket gång på annan skjutit upp på grund av resursskäl. Nu är tålamodet på upphällningen i grannskapet, det berättar Björn Lundh som bor intill vägen.

- När jag var hemma på lunch var det som i en skräckfilm. Det blev ringar på vattnet i glaset för att det var såna vibrationer i köket. Fönstrena skakar och man är orolig för om grunden klarar det, säger Björn Lundh.

Det är djupa fåror i vägbanan - beläggningen har släppt och med den ljuddämpningen. Förr tänkte inte Björn Lundh och hans grannar så mycket på den vältrafikerade vägen.

Nu stör bullret nattsömnen, särskilt när tunga timmer- och lastbilar far förbi.

Att ställa bilen på uppfarten eller vistas på framsidan av husen gör folk inte ostraffat. De förbipasserande fordonen river hela tiden upp små stenskurar som viner i luften. Björn Lundh berättar att han är försiktig när han ska hämta tidning och post ur brevlådan.

- Man tittar så att det är några bilar i närheten, eftersom man vet att det smattrar i brevlådorna.

Grannen Martin Raaf befarar att den dåliga beläggningen snart kommer sluta i en olycka.

- Kommer man ner i fårorna, då kommer man inte alltid riktigt upp ur dem utan att få kast på bilen - hela bilen skakar och hoppar. De har lovat att det ska bli åtgärdat till sommaren och när det blir sommar säger de att det blir nästa och så håller de på. Alla är vi lika uppgivna att det inte händer någonting. Vi väntar bara på den första olycka, som nog tyvärr kommer bli med dödlig utgång eftersom det är 90 kilometer i timmen, säger Martin Raaf.

Dom boende längs vägen har försökt få till en tillfällig hastighetssänkning tills vägen får ny asfalt. En 70-begränsning skulle minska bullret, stenskurarna och olycksrisen.

Men hittills har myndigheterna sagt nej.

Fyra miljoner kronor kommer det att kosta när asfalteringen väl drar igång - upphandlingen är klar men i år fick upprustningen vänta till förmån för riksväg 56 från Tärnsjö och norrut som just nu håller på att förvandlas till en så kallad 2+1-väg med mitträcke. Den har kostat lite mer än beräknat. Håkan Larsson är planerare på Vägverket region Mälardalen.

- Vi har ju många vägar som är i dåligt skick. De åtgärder vi gör är ju beroende på de pengar vi har för tillfället.

Hur ser tidtabellen ut i dagsläget, när är det troligt att det blir ny asfalt på vägen?

- Det blir ju under nästa år. Det är ju helt klart.

Det är ingen risk för att det brinner inne även den här gången?

- Det kan jag inte tro, säger Håkan Larsson.

- Vi väntar med spänning, höll jag på att säga, på första bilen i trädgården. Och det vill man ju inte ha, säger Martin Raaf, boende längs 282:an.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".