Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt Marielundsförslag

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 05.42

Om några veckor ska kommunstyrelsen i Uppsala ta ställning till planerna på att bygga nya bostäder i det natursköna området Marielund öster om Uppsala.

Efter de starka protesterna mot det förra förslaget har kommunens tjänstemän tagit fram ett reviderat förslag, som innebär att utbyggnaden har minskats från 750 bostäder till 250 villor. Men föreningen Marielunds vänner och dess ordförande Jonas Pertoft är kritiska mot förslaget:

- Jag tycker att det är lika illa som det förra. Det är färre hus, men det påverkar områdets karaktär lika mycket, säger Jonas Pertoft.

Men det blir ju bara en tredjedel så många boende som i förra förslaget?

- Men det är lika stor yta och lika nära det gamla Marielund, och det gör att karaktären förstörs lika mycket, säger Jonas Pertoft.

Det nya förslaget från kommunens tjänstemän innehåller flera olika möjliga alternativ till nybebyggelse i Marielund, men det som de rekommenderar är att 250 villor byggs.

Det är en ändring från förra förslaget vad gäller antalet bostäder och karaktären på nybebyggelsen, som då innefattade småstadskaraktär med flerbostadshus, vilket nu ändrats till att enbart handla om villor.

Men ytan som tas i anspråk är nästan lika stor som i det förra förslaget, vilket innebär att skogen mellan väg 282 och sjön i Marielund måste avverkas.

Det förra förslaget kritiserades hårt i samrådsförfarandet, 56 av 59 yttranden var kritiska, bara tre positiva. Den 12 augusti tas saken upp i kommunstyrelsen, då ska inriktningen på det fortsatta arbetet tas upp.

Moderaten Cecilia Forss är positiv till det nya förslaget:

- Jag tycker nog att det är en ordentlig nedtrappning och att det blir en annan karaktär när man föreslår enbart villaområde. Nu har jag inte sett förslaget, så det är klart att vi ska titta noggrant var gränserna går och så vidare, säger Cecilia Forss.

Socialdemokraten Lena Hartwig är däremot mer kritisk:

- I vårt remissvar sa vi att vi ville ha ett omtag på hela Marielundsärendet, och jag står fast vid det. Men får inte det nåt gehör så tycker jag att 250 villor är alldeles för mycket , och jag tror till och med att hälften är för mycket, säger Lena Hartwig.

- Och det handlar inte bara om omtanke om dem som bor i Marielund, utan om omtanke om området som ett friluftsområde för hela Uppsala, säger Lena Hartwig.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".