Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro efter Rinkebybrand

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 17.08
Många samlades vid brandplatsen i Rinkeby. Foto: Scanpix

Den tragiska branden i Rinkeby i lördags kväll har väckt frågor om hur väl vi till mans vet hur vi ska agera vid en brand. Räddningstjänsten i Uppsala menar att man lägger mycket krut på just förebyggande arbete.

Kunskaperna varierade stort när Upplandsnytt frågade folk på stan i Uppsala vad man ska göra om det börjar brinna i ens hus.

– Först och främst ska man ta sig ned så lågt som möjligt och försöka krypa på golvet för att komma undan röken, sedan försöka hitta källan till röken och släcka den, och naturligtvis larma 112, säger Sofia Rosén som fått lära sig i skolan hur man ska göra om branden är framme.

Håkan Andersson känner sig inte lika säker.

– Jag kan ärligt säga att jag inte riktigt vet hur man ska göra, men nu bor jag på bottenvåningen och vi har en ganska stor uteplats, så skulle det börja brinna så skulle jag springa ut på den, säger han. 

Den kvinna och hennes fem barn som avled av rökskador vid branden i Rinkeby hade gett sig ut i trapphuset vid branden, trots att det inte var i deras lägenhet det brann. 

– Det är absolut inte bra, det är en av de grundläggande sakerna man inte ska göra, säger Tommy Ekstrand, brandchef vid Uppsala räddningstjänst. 

Han menar att det finns några enkla tumregler man bör hålla i huvudet i händelse av brand. 

– Om det börjar brinna i ens lägenhet och man inte kan släcka ska man se till att ta sig ut och larma, men man ska stänga dörren efter sig. Dörren har funktionen att stoppa upp en brand och det är likadant om du stannar i en lägenhet.

Enligt Tommy Ekstrand lägger räddningstjänsten mycket krut på förebyggande arbete och att informera skolor, företag och vid olika evenemang om hur man ska bete sig vid bränder.

Personerna som omkom i branden i Rinkeby i helgen hade sitt ursprung i Somalia. Tommy Ekstrand medger att räddningstjänsten ofta upplever det svårt att nå ut till personer men annan etnisk härkomst.

– Det är inte särskilt lätt. Det finns en del faktablad som vi försöker sprida vid olika tillfällen, men det är en grupp som inte är lätta att fånga. Vi har jobbat mot invandrarkvinnor i Gottsunda, vi har haft öppet hus på våra brandstationer, då försöker vi locka föräldrarna genom barnen och sprida så mycket information som möjligt.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".