Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Döda fiskar i Harboån

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 13.36

En mystisk fiskdöd har drabbat Harboån som rinner ut i sjön Tämnaren i Heby kommun. Efter larm om att flera döda fiskar har setts flyta i ån har Länsstyrelsen och Uppsala vatten varit på plats i dag för att undersöka området.

Pia Persson Holmberg, med ansvar för vattenskyddsfrågor, möttes av ett trettiotal döda fiskar vid strandkanten.

– Jag kan ju bara konstatera att det ligger död fisk här och ruttnar. Jag såg flera som såg ut som sutare och även några som såg ut som braxen.

Vad som kan ligga bakom fiskdöden är ännu för tidigt att säga, enligt Pia Persson Holmberg.

– Det går inte att säga något på rak arm. Vi står här och diskuterar och funderar på vad som kan vara orsaken. Det finns generella teorier vad gäller fiskdöd. Tidigare år har det blivit syrgasbrist i vattnet i vissa vattendrag, som har fått fisk att dö. Det kan även finnas andra orsaker som inte är naturliga, säger hon.

Även Jörgen Johnsen från kommunla Uppsala vatten var under dagen på plats för att undersöka orsaken till att döda uppsvällda fiskar nu flyter i Harboån. Om syrebrist ligger bakom fiskdöden, kan den i sin tur ha orsakats av det kommunala bolagets damm i ån.

– Jag har gått runt och tittat, men inte sett något konstigt med dammen. Men vad man kan se är att det nedströms är död fisk, men inte uppströms. Risken finns naturligtvis att fisken kan ha gått in mellan gallret framtill pumparna som lyfternivån i ån och då skadats eller slagits ihjäl, säger Jörgen Johnsen.

Ån rinner till Tämnaren som är vattentäckt för bland annat Uppsalas dricksvatten. Men någon fara för dricksvattnet ska inte föreligga, säger Jörgen Johnsen.

– Det tvivlar jag på, för vattnet som vi tar ifrån Tämnaren pumpas ju över till Fyrisån och från Fyrisån till åsen och därifrån till vattenverket där det renas, säger han.

Uppsala vattens utredning kommer att fortgå och det kommunala bolaget kommer sedan att rapportera till länsstyrelsen. Länsstyrelsen kommer även att kontakta miljökontoret i Heby kommun, som ån tillhör för att underrätta dem om läget.

Christine Odén
christine.oden@sr.se
Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".