Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"De låter husen förfalla"

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 12.55

Landstinget i Uppsala län anklagas för att låta sina lokaler förfalla. Saco:s huvudskyddsombud Anna Rask-Andersen går till attack mot politikerna i lands-
tingsledningen. Hon menar att de sköter landstingets fastig-
heter så illa att fastighetsförvaltningen borde överlåtas till någon annan.
Hur tycker du att landstinget sköter sina hus? Kommentera här!

– Det är under all kritik, det är skandalöst dåligt. Vissa saker är nästan vanskötsel, enligt min mening. De har inte avsatt tillräckligt med pengar för att underhåll. Det vore bättre om någon annan skötte lokalerna, säger Anna Rask-Andersen, läkare och skyddsombud på Saco.

Det som fått Anna Rask-Andersen att reagera är arbetsmiljön på onkologen på Akademiska sjukhuset. Hon och ytterligare ett skyddsombud har lämnat in anmälningar till arbetsmiljöverket där de kräver åtgärder mot de trånga lokalerna och den dåliga luften. 

Men de långvariga problemen på onkologen är bara en del i en allmän misskötsel av lokalerna där alltför lite satsas på underhåll, menar hon. Till exempel är bygget av Psykiatrins hus framtvingat av att underhållet av psykiatrins hittillsvarande lokaler har misskötts, säger hon.

Frågan är då vem som i så fall skulle överta förvaltningen av landstingets fastigheter.

– Kanske Akademiska hus, de är bättre på att sköta lokalerna än vad landstinget är i alla fall, säger Anna Rask-Andersen.

Arne Sandemo är moderat landstingsråd.

– Jag delar hennes uppfattning om att många av våra lokaler är eftersatta när det gäller underhåll och nyinvesteringar. Däremot vill jag inte säga att det skulle vara en lösning att låta någon annan ta över driften. Det är fortfarande samma pengar som måste fram. Nu finns en långsiktig plan och där ingår naturligtvis ingång 78 och 79 där onkologkliniken är inrymd, säger han.

Anna Rask-Andersen tycker att facken borde få vara med på ett helt annat sätt än i dag när det gäller lokalplaneringen inom landstinget.

– Fortsätter det på det här sättet, att vi inte får inflytande över hur lokalerna planeras, då måste vi stämma landstinget och begära skadestånd, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".