Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Flytta bidragsansvaret"

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 13.38

Flytta bidragsansvaret för peruker till landstinget. På så sätt skulle bidragen bli mer rättvist fördelade. Det menar Filippa Nyberg, verksamhetschef och överläkare på Hudkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det får man väl diskutera med landstingets företrädare och det pågår sådana diskussioner, det var jag, men det är väl säkert komplicerat innan man löser det. Men jag, och många med mig, tror att man ska försöka lyfta själva utdelningen av de här bidragen från klinikerna. Vi ska bedöma det medicinska behovet och göra det på ett bra sätt, säger Filippa Nyberg efter de senaste dagarnas konflikt kring de minskade bidragen för peruker.

En peruk kan kosta alltifrån 2,000 kronor upp till 15,000, beroende på om håret är syntet eller äkta. I Uppsala län är det varje klinik som står för bidragen. De patienter med permanent håravfall och som är under 25 år, får 6,000 kronor per år, medan personer som förlorat håret tillfälligt på grund av till exempel behandling för cancer får ungefär en tredjedel så mycket för en korttidsperuk, och det oavsett ålder.

Men så ser det inte ut i resten av landet. Enligt en kartläggning gjord 2008 av Hjälpmedelsinstitutet är skillnaderna stora mellan de olika länen, både när det gäller egenavgifter och perukbidrag.

På grund av de stora skillnaderna planerar Sveriges kommuner och landsting, SKL, att efter hösten rekommendera landstingen att ha likartade regelverk för att jämna ut olikheterna. Filippa Nyberg hade gärna sett en enhetlig bidragsnivå mellan länen.

– Just vad det gäller ett bidrag så borde det vara ganska enkelt; hur mycket får man i perukbidrag i Sverige, vid vissa åldrar kanske om man så vill, men det ska ju inte kunna vara olika mellan Gävle och Uppsala. Det borde gå att rätta till på ett bättre sätt.

Enligt folkpartiets landstingsråd, Ismail Kamil, har frågan om vem som ska dela ut bidragen inte kommit på tal tidigare men han menar att det något som de ska titta närmare på.

– Låt oss utreda den här frågan. Jag vet att det har, åtminstone under sista veckan, så har det kommit förslag på att det här kunde man ta centralt, men det är första gången från verksamhetssidan som man har kommit med ett sådant förslag.

Sarah Bruze
srah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".