Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krogar spelar högt

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 05.44

Under sommaren har miljökontoret i Uppsala fått in ovanlig många klagomål mot krogar i centrum. Nu väljer grannar att flytta för att få sova.

Hög ljudvolym på musiken är det som grannar till restaurangerna oftast klagar på, och i en fastighet på Östra Ågatan vid Islandsfallet har störningarna från en krog gått så långt att boende till och med har flyttat. Johan är en av dem som bor i den fastigheten och han kommer också att flytta snart:

- Vi hade ju tänkt att flytta om kanske ett år. Men har nu skyndat på det här, för vi står inte ut. Man kan inta ha det så här varenda kvälll och alltid störas.

Vad är det som hörs genom väggarna?

- Det är bara basdunket. Det låter dunk dunk dunk dunk, hela tiden.

Det var förra året som Johan och grannarna i huset började märka att det spelades musik mycket högre än föregående somrar. Det var då som Restaurang Santorini precis bytt ägare och blivit krogen Salt med uteserveringen Framfickan. Efter grannarnas klagomål blev det något bättre. Men den här sommaren återkom problemen. Johan beskriver hur vissa grannar på nätterna flyttat in sängarna i sina kök, där fönstret inte vätter mot å-sidan, för att överhuvudtaget kunna få en blund. Och en kvinna som hyrde en lägenhet i andra hand i huset kände sig tvungen att flytta ut, berättar han:

- Hon stod inte ut helt enkelt. Hon har bott mycket på något sommarställe under sommaren för det gick inte att bo här.

På Uppsala kommun har man i år märkt av en markant ökning av klagomålen från personer som bor i närheten av populära krogar i centrala stan. Klagomål kommer visserligen varje år men skillnaden i år är enligt Theo Kotsinas på miljökontoret att restaurangerna trots att kommunen påtalat klagomålen ändå fortsatt att störa grannar. På Restaurang Salt vid Isalandsfallet säger restaurangchefen Filip Guven att de försöker gå de boende till mötes:

- Jag lider med dem. Det är inte alls tanken att vi motarbetar dem på något sätt utan vi tycker att det är tråkigt. Ljudkillen har sagt att jag får spela en viss nivå, men de boende klagar ändå. Då har vi sänkt nivån, men de klagar i alla fall. Men nu tror jag att vi har hittat en lösning , för nu har vi inte fått några klagomål på de senaste två dagarna.

Kommunen har skickat ett betalningsföreläggande om vite, pga de upprepade störningarna. 5 000 kronor ska restaurangen Salt betala, men Filip Guven tycker inte att det är rätt:

- Nej, jag kommer att överklaga. Jag vill inte betala. Vi har inte motarbetat våra grannar på allra minsta sätt, utan vi vill ju bara ha en verksamhet. Jag tycker så här: väljer man att bo inne i stan så ska man räkna med högre ljud.

Och grannen Johan tycker likadant. Man ska tåla mer ljud om man bor mitt i stan. Men det finns en gräns:

- Det tycker vi, självklart. Så länge man hör musiken men att det inte alltid alltid stör. Men just det här monotona: det blir som en tortyr, säger Johan, som bor på Östra Ågatan, granne med restaurang Salt.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".