Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östhammar

Bättre Forsmarksskydd

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 06.14

Det fysiska skyddet vid landets kärntekniska anläggningar håller på att ses över.

Kärnkraftskommunerna i landet har krävt svar från regeringen på vilken beredskap som finns vid ett fientligt angrepp. Även om Anna-Lena Söderblom, som är moderat ordförande för Lokala säkerhetsnämnden i Östhammar kommun, hade velat ha ett konkret besked tidigare, är hon ändå nöjd med svaret.

- Det känns ju bra att man har tagit det här på fullaste allvar och inser samhällets ansvar i den här delen med fysiskt skydd på våra kärntekniska anläggningar.

Redan i juni 2008 skickade Lokala säkerhetsnämnden vid Forsmarks kärnkraftsverk ett brev till miljödepartementet. Där påpekade de bland annat att polisens insatstider kunde variera från två upp till sex timmar vid incidenter och att det inte var bra nog. Svaret som regeringen gav då beskriver Anna-Lena Söderblom som "goddag yxskaft" och något som nämnden inte var nöjd med. Men efter ytterligare ett brev, den här gången från Kärnskraftskommunernas samarbetsorgan, KSO, har de nu fått ett utförligare svar.

- Här ska man ju då tillsammans med polismyndighet, tillståndshavarna och Strålsäkerhetsmyndigheten ha en övning för att se vad det är man behöver förbättra och då kommer ju de här kraven upp på bordet.

Tycker du att den beredskap som de beskriver räcker?

- Det är ju det målet med de här fortsatta övningarna de skriver om i sitt brevsvar ska utröna. De ska ju alltså se att de får ett komplett underlag att eventuellt se vilka förbättringsbehov som de behöver vidta, säger ordförande för Lokala säkerhetsnämnden Anna-Lena Söderblom.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".