Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Forsmark

Kärnkraftbåt fullt synlig

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 06.20

Fartygstransporterna med radioaktivt avfall på havet till slutförvaret SFR i Forsmark kan följas av vem som helst på internet.

Landshövdingen i Kalmar, Sven Lindgren, som har Oskarshamns kärnkraftverk i sitt län, tycker det är märkligt att kärnavfallsfartyget Sigyns rörelser inte är mer hemliga:

- Man kanske inte ska tala om att det är just Sigyn som är ute och åker om man har en last med använt kärnbränsle. Jag kan inte tänka mig att man informerar om alla militära fartygs rörelser i det systemet, säger han.

Ett stort ryskt lastfartyg stävar fram i den uppländska skärgården på väg mot Hargshamn. Volgo Balts, som hon heter, har just passerat Stättön nära Singö. Och en bit sydost har ett passagerarfartyg lämnat Grisslehamn, det är Eckerö som är på väg till just Eckerö.

Det här behöver man inte vara på plats ute på ett skär för att se. Med en internetuppkopplad dator kan vem som helst kolla in hur större fartyg rör sig ute på böljan i stora delar av världen.

AIS (Automatic Identification System), som systemet heter, är i första hand till för att fartygen ska kunna hålla koll på varandras positioner.

Det går att uppträda mer anonymt, det gör till exempel försvarsmakten, men den möjligheten har SKB Svensk kärnbränslehantering, som sköter Sigyn, inte valt.

Dels anser bolaget att fartyget är väldigt säkert, dels är det hemligt när transporterna sker - åtminstone tills Sigyn kastat loss. Ulrika Broman är chef för transportenheten på SKB.

- Det är ju skillnad tycker jag på om du vet i förväg när den ska avgå, nu får du ju ingen som helst information om det förrän hon väl är till sjöss.

Men hade man inte kunnat stå med med ett annat namn? Ordet Sigyn är ju ganska uppenbart.

- I dagsläget har väl bedömningen varit att man inte ska ändra något, säger Ulrika Broman.

I svenska farvatten är det ovanligt med angrepp mot fartyg. Fortfarande är detaljerna inte klarlagda om det verkligen var en kapning som fartyget Arctric Sea råkade ut för mellan Öland och Gotland tidigare i sommar.

Men i ljuset av det tycker landshövdingen i Kalmar län, Sven Lindgren, att Sigyn med sin speciella last, borde uppträda mer anonymt.

Så här säger rikskriminalpolisen om att Sigyns rörelser går att följa för vem som helst. Håkan Wall är polisöverintendent och enhetschef.

- I vissa sammanhang kan det säkert var en säkerhetsrisk. Skulle vi hamna i en sån situation att vi identifierar att det finns en förhöjd hotbild mot ett sånt här intresse, då får vi överväga vad vi gör i så fall.

Då skulle det kunna bli aktuellt att ni begär att man tar bort den här funktionen.

- Vi får väl överväga vilka möjligheter som finns rent juridiskt, säger Håkan Wall, polisöverintendent och enhetschef på rikskriminalpolisen.

Kristoffer Örstadius
August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".