Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättvist bidrag kräver flexibla skolor

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 06.37

Den kommunala och privata barnomsorgen och grundskolan i Uppsala kommer framöver att själva få ansvara för lokalkostnaderna. Det här kan innebära att de måste hyra ut delar av skolan till annan verksamhet.

Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala tar under torsdagen beslut om en ny ersättningsmodell för förskola, grundskola och särskola. Moderaten Cecilia Forss är ordförande i nämnden.

- Anledningen till att vi gör om ersättningsmodellen är att vi har en ny lag om bidrag på lika villkor. Det vi kommer att göra nu, det är att vi kommer att dela ut lika mycket pengar per elev.

Förut delade vi upp det. Att vi först delade ut hyran oberoende av hur hög den var nästan och det som blev kvar gick till verksamheten. Nu får varje elev lika mycket inklusive hyresbeloppet, förklarar Cecilia Forss.

Istället för att dela ut pengar för de faktiska skollokalkostnaderna vill politikerna nu istället bestämma en fast summa hyrespengar som följer med varje elev.

Konkret skulle det här kunna innebära att skolor som tex har färre elever än vad de har klassrum för inte får betalt för den ytan.

- Ja det här ska ju ge ett incitament att komma ned i lokalkostnader eftersom vi har för mycket lokalkostnader och vi har ju sett att det lätt expanderas i lokalerna när det här incitament inte funnits. Men man måste komma ihåg att det är samma mängd pengar som går till skolorna. Skillnaderna är bara att det är rektorn som får ta itu med det här, säger Cecilia Forss.

Rent konkret, kan det här inebära att en rektor då kanske vill hyra ut fyra klassrum?

-Det är fastighetsnämnden som måste fastställa hur man kan säga upp lokaler, säger hon.

En annan förändring i barn- och ungdomsnämndens nya ersättningsmodell, som syftar till bidrag på lika villkor, handlar om den lagstadgade momskompensationen till friskolorna på 6 %.

- Uppsala har gjort ganska ordentliga uttredningar att momsen för skolor inte uppgår till sex procenten som lagen säger att vi ska ersätta med. Det innebär att friskolorna överkompenseras. Då vill vi försöka hitta en modell som inte gör att det blir en överkompensation.

Är det någonting som ni ska besluta om idag?

- Vi kommer att besluta om grundprinciperna. Belopp måste vi ta vid ett annat tillfälle då vi kan räkna fram och fastställt principerna, säger Cecilia Forss

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".