Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Maxstraff för nätpedofilen

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 13.42
Åklagare Thomas Bälter Nordenmann och målsägandebiträdet Stefan Wallin är nöjda med domen.

Åtta års fängelse - maxstraffet för de brott han stod åtalad för.
Det blev domen i Uppsala tingsrätt mot den 33-årige nordupplänning som utsatt minst ett 60-tal flickor och unga kvinnor för sexuella övergrepp på nätet.

Mannen har utgett sig för att vara tonårstjej på vanliga chattsidor som snuttis.se och bilddagboken. Han har först kartlagt flickorna och deras familjer - och sen genom hot om att döda en familjemedlem eller kompis - lyckats han manipulera flickorna att klä av sig framför webbkameran och posera. I mannens dator hittade polisen sparade chattloggar och också flera inspelade filmer - där det framgår hur han hotat flickorna och förmått dem att göra som han sagt.

– Det var ganska väntat anser jag, eftersom han inte befanns psykiskt störd så fanns det bara fängelse att tänkta på. Och med tanke på karaktären och det stora antal flickor var det maxstraffet som var aktuellt – och det fick vi bifall för. Så jag är mycket nöjd med den här domen, säger Thomas Bälter Nordenman.

Du har ju talat om att det här handlar om digitala våldtäkter – vad är det du menar då?
– I ett av fallen så har den här mannen genom hot förmått en flicka att utföra sexuella handlingar på sig själv. Och det har jag kallat för en digital våldtäkt eftersom det ligger på den nivån. Det är så pass fult och allvarligt så att enda skillnaden är att han är på andra sidan av en datalinje, men Du har ju talat om att det här handlar om digitala våldtäkter – vad är det du menar då?han har tvingat henne på samma sätt som vid en vanlig våldtäkt, säger Thomas Bälter Nordenman.
– Jag har kallat det för en digital våldtäkt och det står jag för.

Totalt döms mannen att betala sammanlagt omkring 1 miljon kronor i skadestånd. Domen idag är på flera sätt unik. Bland annat jämställer tingsrätten våldtäkten i mannens hem med den grövsta handlingen på nätet - trots att han vid det tillfället alltså inte träffade flickan.

- Det anser jag vara helt korrekt, det är så pass fult och lika hemskt som att han skulle ha tvingat henne i verkliga livet så det är att jämställa med våldtäkt, säger Thomas Bälter Nordenman.

Rättegången hölls ju bakom stängda dörrar, men det var mycket känslor, föräldrar fanns med?
– Ja, både från flickorna själva och från föräldrarna har det förekommit en hel del känsloyttringar naturligtvis, med tanke på det jobbiga de har varit med om.

Hur uppträdde mannen själv under rättegången?
– Han har varit påfallande kall tycker jag, under hela rättegången och inte visat några känslor, utan verkat helt oberörd av det som har inträffat.

Mannen själv hävdar att han är oskyldig.

- Det är inte den domen som vi hade väntat oss och vi är naturligtvis besvikna. Vi har inlett diskussioner om att överklaga och vi kommer att fortsätta de samtalen imorgon fredag, säger mannens advokat Anna Ling.

Vad var hans egna reaktion på domen?

- Han har ju suttit häktad i över åtta månader så det är klart att han är mycket besviken. Man stänger av känslorna när man har suttit häktad så pass länge.

Kommer ni att överklaga? Och vad är det som gör att ni gör det i sådana fall?

- Sannolikt. Vi delar inte tingsrättens bedömning, framförallt inte i de första åtalspunkterna . Där anser vi att åklagarens bevisning inte räcker utan att det skulle ha varit en friande dom, säger advokat Anna Ling.

Ann-Charlotte Carlsson
ann-charlotte.carlsson@sr.se

Faktaruta/Bostadsorter

Här är åklagarens redogörelse över varifrån flickorna kommer när det gäller den misstänkte chattpedofilen från Uppsala län:

Blekinge 2
Dalarna 4
Gotland 1
Gävleborg 1
Halland 1
Jämtland 1
Jönköping 2
Kalmar 6
Kronoberg 1
Norrbotten 2
Skåne 6
Stockholm 1
Södermanland 2
Uppsala 2
Värmland 3
Västernorrland 4
Västra Götaland 9
Västmanland 3
Västerbotten 3
Örebro 2
Östergötland 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".