Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdcentralerna influensaplanerar

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 04.57

På vårdcentralerna runt om i länet förbereder man sig just nu för fullt inför den så kallade svininfluensan och patientsamtalen är något fler nu än för ett par veckor sen.

– Ja, vi har märkt av att några fler ringer – och framförallt vill man veta när man kan börja vaccinera sig. Men också frågor om det som varit om influensa i massmedierna de senaste dagarna, säger Carola Schäfer är chef vid Samariterhemmets vårdcentral i Uppsala.

Är ni oroliga över att det kommer bli en anstormning till vårdcentralerna?
– Vi känner ingen oro så, vi försöker förbereda oss på bästa sätt för att dels ta hand om frågor och dem som är sjuka – men framförallt att bygga upp en organisation för att vaccinera befolkningen.

Men hur mycket har man beredskap för, man vet ju inte hur den här influensan kommer att slå?
– Nej, men vi får försöka samla information. Vi har kontinuerliga chefsmöten och möten med personalen för att hitta lösningar och vi känner väl ingen egentlig oro så, men naturligtvis så vet vi inte hur sjukdomspanoramat kommer att se ut de närmaste veckorna.

Vårdcentralerna i Uppsala län är rustade för den så kallade svininfluensan och man har  beredskap för om det skulle komma många besökare och telefonsamtal. Det visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort.

Regelbundna dialoger med övriga delar i landstinget och smittskyddsinstitutet, förberedelser för vaccinationer och en stor uppsättning extrapersonal är delar som verksamheterna har fokuserat på för att ha kontroll över influensaläget.

– Läget ute på vårdcentralerna är tämligen lugnt, det är ett högre tryck på sjukvårdsrådgivningen i dagsläget, säger Torun Hall, tillförordnad primärvårdsdirektör i Uppsala.

Finns det beredskap för ökat antal samtal och besök just på vårdcentralerna?
– Vi vet ju att det kommer att bli ett oerhört mycket större tryck den dagen vaccinet släpps. Då kommer alla att vilja få sina vaccinationer. Så vi riggar både personalmässigt, vi måste också gå ut med information och vi måste ha lokaler. Så vi är i full planering, säger ställföreträdande chef för primärvården Torun Hall.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".