Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Justitieministern oroad

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 05.45
Justitieminister Beatrice Ask.

För första gången kommenterar nu justitieminister Beatrice Ask (M) bränderna och oroligheterna i flera av Sveriges städer, senast stadsdelen Gottsunda i Uppsala där bränder anlagts och många fönsterrutor krossades senaste helgen.

– Jag är väldigt bekymrad, säger Beatrice Ask.

Vad är du mest bekymrad över?
– Att risken finns att räddningstjänsten inte kommer fram och kan rädda de liv som de är till för att skydda.

De här bränderna som vi sett den senaste veckan, varför händer de?
– Dels därför att vi har många ungdomar som är allmänt desorienterade i tillvaron. De har inga vettiga mål, ingen meningsfull aktivitet för sig, och dels därför att många ungdomar har en social situation där det är för få vuxna som är bra förebilder. Sedan finns det naturligtvis också en och annan kriminell kraft som tycker att det är intressant att bråka med polisen och myndigheter och de använder ungdomar för sina syften.

Tidigare har området Rosengård i Malmö varit drabbat av bränder och stenkastning. De senaste veckorna har det varit oroligt i flera av Göteborgs förorter, där olika gäng dragit runt och tänt eld på bland annat skollokaler till bilar.

Justitieminister Beatrice Ask säger att från regeringens sida för man nu samtal med polis och räddningstjänst och tar in, som hon utrycker det, så mycket kunskap som möjligt.
– Vi har lyft upp frågan och vi försöker se vad vi kan göra. Sedan finns det inga quick fix.

Alliansen gick till val på ett tryggare samhälle, att människor ska känna sig tryggare. Hur ser du på det mot bakgrund mot vad som nu sker på flera platser i landet?
– Det är just därför som vi nu bygger ut polisresurserna. I Stockholmsområdet har vi öppnat väldigt många nya poliskontor för att ha lokalt förankrad polis. Det tror jag är väldigt viktigt.

Tycker du att människor i Rosengård i Malmö, i Göteborg och i Gottsunda i Uppsala har fått ett tryggare samhälle under de senaste åren?
– I vissa avseenden ja och i andra nej, därför att det är mycket trångboddhet och sociala bekymmer men arbetet syftar till att det ska bli tryggare för alla och jag tror en sak som vi har gjort som är bra, inte bara i de här områdena utan även i andra förortsområden är den ökade samverkan som vi har mellan polisen, skola och socialtjänst.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".