Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Rutiner kan ändras"

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 12.42

Sjukvårdsrådgivningens råd till pappan till den man som avled i den så kallade svininfluensan var korrekta. Detta enligt den utredning som primärvården i Uppsala genomfört och presenterade vid lunchtid i dag. Men riktlinjerna kan ändå komma att ändras, enligt chefsläkare Barbro Nordström.

Enligt utredningen hade pappan kontaktat rådgivningen vid ett tillfälle, på torsdagseftermiddagen. Då hade hans son varit sjuk sedan söndagen. 

– Vi har konstaterat att det har ställts relevanta frågor och att den rådgivning som har givits har varit i enlighet med de riktlinjer som vi har för rådgivning till febersjuka och misstänkta influensafall.

Vid samtalet, som varade i cirka 10 minuter, framkom att sonen hade en sjukdom sedan tidigare som komplicerade tillståndet, men inte att sonen tillhörde en av de riskgrupper som riskerar att drabbas extra hårt av den nya influensan.

– Nej det var inte riktigt hel klart med risktillhörigheten, bara att det fanns en sjukdom. Men enligt Socialstyrelsens definitioner innebar inte sjukdomen i sig att han tillhörde någon riskgrupp.

Mannen led av flera åkommor som tillsammans gjorde att han tillhörde en riskgrupp.

Om en del av informationen kom fram, hur kommer det sig att ni inte frågade vidare och fick fram mer om hans tillstånd?

– Man har ändå försökt att ställa så bra frågor som möjligt i sammanhanget.

Men att han tillhör en riskgrupp framkom ju inte, hur kan ni då vara nöjda med samtalet?

– Därför att vi tycker att man har ställt de frågor som man ska göra, utifrån de riktlinjer vi har i dag.

Enligt primärvårdens utredning ställdes alla relevanta frågor kring sonens sjukdom, som finns uppställda i de riktlinjer från bland annat Socialstyrelsen.

Primärvården har kontaktat klinikchefen på Infektionskliniken vid Akademiska Sjukhuset, Göran Günther, för att få en andra bedömning av utredningen. Enligt ett pressmedelande säger han att han inte kan se att några fel begåtts och att man utifrån situationen gett behövlig information och korrekt rådgivning till den avlidne mannens pappa.

Trots att Sjukvårdsrådgivningen menar att inga fel har begåtts vid det aktuella rådgivningssamtalet, säger Barbro Nordström att det kan finnas skäl att se över vilka frågor som ställs till dem som ringer in.

– Ja, det är det vi får titta och fundera på. Hur man kan ställa frågor på ett bättre sätt, så att man får så bra upplysningar och information som möjligt.               

I dag ställer rådgivarna inte specifika frågor om varje riskgrupp, men enligt Barbro Nordström kan det komma att ändras framöver.

– Det kan hända att man skulle behöva utveckla frågeformuläret till en tydlig checklista.

Tyder inte det här på hur osäkert det är att kontakta Sjukvårdsrådgivningen och att man i stället bör söka vård?

– Det viktigaste är att vi blir tydligare med att definiera riskgrupperna och att de ska kontakta sjukvården och vårdcentralen när de blir sjuka, det är ju helt uppenbart. Men det är ingen fara att kontakta Sjukvårdsrådgivningen om man är sjuk och behöver rådgivning.

Kan man säga att det inte är någon fara när en patient faktiskt har dött?

– Ja, det är ju fler faktorer som har spelat in i det här fallet.

Det kan det ju vara även i andra fall?

– Ja och hur bra rådgivning man än har så kommer det säkert att ske sådanan olyckliga händelser, säger Barbro Nordström. 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".