Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare kolonistugelotter

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 04.45
Harald Främst, Maja-Lena Sägström och Anders Söderberg har kolonilotter i Uppsala. Foto: Mona Wahlund

Fastighetsnämnden i Uppsala vill ändra arrendeavgiften för kommunens kolonistugeägare. Enligt politikernas avtalsförslag ska kvadratmeterhyran på en kolonistugelott i exempelvis föreningen Tuna bli elva gånger dyrare. Vad tycker du? Kommentera här nedan!

Anders Söderberg, som är ordförande i Uppsala regionens kolonistugeföreningar, höjde på ögonbrynen när han fick se kommunens nya arrendeförslag.
– Orimligt! Skulle vi säga ja till det här så ligger vi definitivt högst i hela Sverige. Det finns ingen som ligger i närheten av de här pengarna inom koloniorganisationen, säger han.

De fyra kolonistugeföreningarna i Uppsala har idag liknande 25 åriga arrendeavtal med kommunen som ska vara om förhandlade inom kort. Stugorna på lotterna ägs av medlemmarna men marken ägs av kommunen som alltså hyr ut marken till föreningarna. För en lott på Tuna koloniområde som ligger längs med Fyrisån i norra Uppsala betalar man idag ungefär 400 kronor om året till kommunen.

Enligt politikernas förslag skulle hyran för en lott i det nya avtalet hamna närmare 6000 kronor om året.
– Det är tuffa bud om får säga så, säger Ander Söderberg som har en kolonistuga med tillhörande kolonilott just där.

En solig sensommareftermiddag har han samlat representanter för de övriga tre föreningarna. Tillsammans sitter de bland vinrankor, välfyllda växthus och blommor i alla möjliga färger och tittar nedslående på kommunens arrendeuträkningar. Ordförande för koloniområdet  Husbyborg heter Maja-Lena Säfström.

– Det kommer att innebära att en väldigt stor del av de som har varit med från början, äldre personer som satsade det de hade och med hjälp av barn och anhöriga byggde en stuga, de är tvungna att sälja. De har inte möjlighet att vara kvar, säger hon.

– Hur tänker kommunen egentligen? undrar Anders Söderberg.

Lars-Gunnar Karlsson är moderat ordförande i fastighetsnämnden och står bakom de här nya, höjda markhyrorna.
– Vi har inte reglerat det här på 25 år. Det här är låga nivåer i förhållande till markvärden i det läge man får. Flyttar vi ut det här utanför staden och utanför tätorten så skulle vi resonera om helt andra bitar, säger han.

I Stockholm gick man ut med kraftiga höjningar men som det ser ut nu så verkar man landa på 5,50 kronor per kvadratmeter istället och det är en kraftig höjning det också men långt ifrån vad Uppsala föreslår.

- Att jämföra med andra kommuner bör vi titta närmare på eftersom de i exempelvis Stockholm har mindre byggupplåtelse. Här i Uppsala har man större fastigheter som har växt i värde och det är ju väldigt positivt att ha en liten oas att kunna sitta i, säger nämndens moderata ordförande Gunnar Karlsson.

Ser du problem med att det kan bli så att många inte har råd att bo kvar?
– Det är i princip att jämföra med ett dörrblad, ett fönster eller att måla om någon gång så att jag tror inte att det är på de pengarna som det ramlar, säger Lars-Gunnar Karlsson (M), ordförande i fastighetsnämnden i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Så mycket höjs hyrorna

Nuvarande avtal tecknades 1986 och koloniträdgårdsföreningarna betalar idag:

* Tuna: 1,00 kr per kvm och år (ca 400 kr per lott)
* Husbyborg: 1,50 kr öre per kvm och år (ca 600 kr per lott)
* Flora-Linnéa: 2,00 kr per kvm och år (ca 600 kr per lott)
* Viola: 1,70 kr per kvm och år (ca 340 kr per lott)

Enligt avtalsförslag höjs avgifterna från och med 2016 till:
* Tuna: 11,40 kr per kvm och år (ca 6000 kr per lott)
* Husbyborg: 9,50 kr per kvm och år (ca 5700 kr per lott)
* Flora-Linnéa: 9,50 kr per kvm och år (ca 5500 kr per lott)
* Viola: 5,70 kr per kvm och år (ca 1000 kr per lott)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".