Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Orättvis primärvårdskonkurrens"

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 05.09
Primärvårdschef Torun Hall.

Landstinget i Uppsala snedvrider konkurrensen mellan privatdrivna vårdcentraler och sina egna vårdcentraler genom att låta de privatdrivna köpa billigare labbtjänster från Akademiska sjukhuset.  Det menar man inom primärvården i Uppsala, och primärvårdschefen Torun Hall kräver nu en ändring.

– Diskussionen gäller att vi måste ha samma prislista som privata aktörer inom primärvården, säger Torun Hall.
– Av vad jag förstått har Carema en rabatterad prislista på Akademiska.

Hur mycket pengar handlar det här om för er del?
– Ja, om vi bara räknar på de vanligaste labbproverna så kan det röra sig om i storleksordningen 20 miljoner per år.

Så mycket menar alltså primärvården att man skulle kunna spara per år om man fick samma pris då man köper laboratorietjänster från Akademiska sjukhuset som privatdrivna vårdcentraler. Och 20 miljoner är mycket pengar för en primärvård som har stora sparbeting på sig:
– Vi har påtalat det här för politiken. Jag vill att det ska vara samma  villkor för den offentliga primärvården som för de privata aktörerna, säger Torun Hall.

Socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg ställer nu också i en interpellation frågan till landstingsledningen när konkurrensneutralitet ska införas inom primärvården, just mot bakgrund av att avtalen med Akademiska är så olika.
– Det är naturligt att det ska vara samma förutsättningar. Vi arbetar på att se på vilket sätt vi ska göra det, men under det här året ska det ske, säger Rolf Edlund (C), landstingsråd.

Varför blev det så här?
– Vi var angelägna att de privata aktörerna skulle använda vår laboratorieverksamhet så att provsvaren skulle kunna registreras i vårt journalsystem, säger Rolf Edlund (C), landstingsråd.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".