Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Influensaråd redovisas

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 05.21

Socialstyrelsen vill nu informera sig om sjukvårdsrådgivningens kontakter med den svininfluensasmittade man i Uppsala län som avled för drygt en vecka sen.

Den sjukes pappa tog kontakt med sjukvårdsrådgivningen dagen innan sonen avled, och socialstyrelsen vill sätta sig in i vad som sas i den kontakten.

Karin Dahlberg är byrådirektör på socialstyrelsen:

- Jag har bett verksamhetschefen höra av sig till mig, det är med anledning av att vi vill se om det finns skäl för oss att ta del av deras interna utredning angående det här samtalet, säger Karin Dahlberg.

Kommer ni att begära in kopia på det inspelade samtalet?

- Ja, om vi tycker att det finns skäl till det.

Varför intresserar sig socialstyrelsen för det här ärendet nu?

- Vi följer kontinuerligt sjukvårdsrådgivningarna i landet och intresserar oss för de råd de ger. För vi vet att det är oerhört svårt att ge medicinska råd per telefon. Alla fall som får en dödlig utgång är naturligtvis förfärliga, säger Karin Dahlberg.

Sjukvårdsrådgivningen i Uppsala kom i sin egen utredning fram till att de råd som gavs var helt korrekta till den sjukes pappa som ringde upp för att få rådgivning för sonen. Efter det samtalet valde den sjuke att inte söka sig till någon vårdinrättning, och ett dygn senare blev han kraftigt sämre och avled.

Socialstyrelsen har ännu inte bestämt om man ska öppna en utredning om sjukvårdsrådgivningens hantering av saken, det bestäms efter att man haft kontakt med sjukvårdsrådgivningen i Uppsala.

Karin Dahlberg på socialstyrelsen säger att det hittills inte funnit skäl att ifrågasätta riktlinjerna för vilka frågor som ska ställas till sjuka som ringer in:

- Nej, det som gäller är ju att försöka ställa de rätta frågorna och framför allt att försöka få prata med patienten själv.

Hur det var i det här fallet, om sjukvårdsrådgivningen försökte få tala med patienten själv, ville sjukvårdsrådgivningens chef i Uppsala Monica Mäki Karlstrand inte svara på under helgen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".